Limun u službi ljepote

Sastojci limuna imaju izuzetan učinak na našu kožu te se od davnina koristi kao sredstvo za postizanje prirodne ljepote. Limunov sok, koji je izuzetno bogat vitaminima C i E, učinkovito čisti, jača i učvršćuje kožu, te potiču obnavljanje njenih stanica, zbog čega se preporuča svim tipovima kože. Limun je odlično sredstvo za njegu masne kože sklone aknama i prištićima budući da istovremeno čisti i sužava proširene pore.

Preparati na bazi limuna također daju vrlo dobre rezultate u tretiranju zrele kože jer je jača i učvršćuje, te ublažava bore i izbjeljuju neravnomjerne nakupine pigmenata na koži.
Osim toga limun pomaže kod problema masne, oštećene i beživotne kose te lomljivih noktiju. Vrlo jednostavni pripravci od limuna mogu se pripremiti i kod kuće,  a u nastavku donosimo i upute za nekoliko korisnih pripravaka:
Limun u službi ljepote
Piling za pete i laktove
Polovice iscijeđenog limuna stavite u frižider, kada se dobro ohlade u njih stavite po žlicu kristal šećera. Time istrljajte laktove i pete jednom tjedno te će oni dobiti bijelu i nježnu boju. Posije ovog pilinga nanesite hranljivu kremu.
Maska za masnu kožu
Pomiješajte plavu glinu sa sokom od pola limuna i pola naranče. Miješajte drvenom žlicom dok ne dobijete glatku pastu i odmah premažite lice. Da bi maska bolje djelovala, stavite preko nje foliju prvih 20 minuta, a nakon toga je skinite. Poslije pola sata masku isperite sa mlakom vodom, a zatim se umijte hladnom. Kremu nemojte stavljati odmah ako vas koža ne zateže.
Maska za suhu kožu
Pomiješajte jedno žumance sa žličicom maslinovog ulja, te dodajte žlicu limunovog soka. Pilingom očistite lice, potom premažite sa pripremljenom maskom. Ostavite da djeluje 30 minuta, a zatim masirajte lice pod maskom kružnim pokretima desetak minuta, dok na koži ne osjetite toplinu. Isperite mlakom vodom, te potom stavite hidratantnu kremu.
Maska protiv bora
Soku od 1 limuna dodajte 1 jaje, 3 žlice punomasnog mekog sira, 1 žlicu grožđanog šećera i sve to dobro promiješajte. Masku nanesite na lice i vrat, pustite da djeluje oko 30 minuta te potom isperite mlakom vodom. Ova maska regenerira kožu, umanjuje bore i osvježava ten.
Lifting za lice
Sok od pola limuna pomiješajte sa žlicom tople vode. Mješavinu, koja zateže kožu i briše sitne bore, vatom nanesite na lice dvaput dnevno.