Smokva u kozmetici

Smokva ima snažna antioksidacijska svojstva koja njeguju i hrane kožu te održavaju elastičnost, vitalnost i vlagu. Za savršeno preplanulu kožu za doručak jedite smokve

Simbolizira život, mir, blagostanje i plodnost. Jedna je od najstarijih voćaka i navodno omiljeno Kleopatrino voće. Osim za spravljanje džema, koristila ih je u različitim kozmetičkim pripravcima kako bi joj koža bila mekana i glatka.
Plod smokve sadrži snažna antioksidacijska svojstva koja njeguju i hrane kožu te održavaju elastičnost, vitalnost i vlagu. Za savršeno preplanulu kožu u doručak uvrstite smokve jer, osim što sadrže velike količine karotina, izvor su vitamina C, vitamina B i minerala koji štite kožu od sunca i imaju učinak pomlađivanja.
Svježe smokve sadrže do 80 posto vode i jedno su od voća s najvećim sadržajem prirodnih šećera. To ih čini izvrsnim izvorom energije i stimulatorom te vas bude i osvježavaju. Ovo niskokalorično i ukusno voće idealno je za regulaciju probave, smanjenje kolesterola u krvi, a kako sadrži triptofan, potpomaže dobar san i potiče cirkulaciju. Osnažuje imunološki sustav, a novija istraživanja pokazuju kako je smokva korisna u borbi protiv malignih bolesti.