Sunce+lijekovi=Opasnost!

Nenormalne reakcije kože, nastale kombiniranim djelovanjem izlaganja suncu, posebno UV zrakama, te preplanulosti iz kabina s uzimanjem lijekova, naziva se fotosjetljivost! Postoje dvije vrste različitih mehanizama i posljedica.

Česte, fototoksične rakcije, bez posebnih predispozicija, uvjetovane su jakom koncentracijom supstanci, isto kao i jačinom sunčevih zraka. Slijede ih foto alergične posljedice, što odgovaraju posebnoj kategoriji alergija, kojima su podložne brojne osobe, još se ne zna zašto niti na koji način!

Simptomi su različiti ali oba tipa reakcija, mogu prouzročiti trajne pigmentacije. Foto toksičnost je primjetljiva, nakon prvog sunčanja. Nakon nekoliko sati, zamjećuju se znaci, nalik na sunčani udar. Koža je jako crvena, s osjećajem "prokuhanosti". U ozbiljnijim slučajevima pojavljuju se prištići, što se rastvaraju, pa bole. Na sreću, brzo zarastaju. Foto alergična reakcija se ne primjećuje. Najprije se ostvaruje sinteza anti tijela, uzrokovanih UV zrakama. Djeluju kao ekcem a obavezni prištići, uzrokuju neizdržljiv svrbež. Najprije su zahvaćeni otkriveni dijelovi tijela, ali se reakcija proširuje po cijeloj koži, poput zaraze. Foto alergična reakcija je vidljiva nakon tri dana, od trenutka prekomjernog izlaganja suncu.


Ako se nastavi sunčati, stanje se brzo pogoršava. To može biti uzrokovano lijekovima!


Brojni izazivaju neočekivane posljedice, praćene nekontroliranim sunčanjem. Nije važno kako se upotrebljavaju ni koja im je svrha. Kreme, pilule, kapsule, želei, solucije, tablete, injekcije mogu izazvati oba tipa nelagodnosti i negativnih reakcija kože. Ako se radi o sredstvima protiv različitih zapaljenja, antibioticima ili tretmanima akni, koji se obavljaju derivatima vitamina A, kao i lijekovima protiv raka, bolesti srca, urinarnih zapaljenja, dijabetesa, pa čak i depresije, neophodno je dobro pročitati uputstvo i paziti se svih ljetnih, foto trovanja. Naročito pri boravku u jako toplim područjima. Preporučuje se obavijestiti liječnika ili ljekarnika o svim posljedicama. Ako preparati nisu neophodni, poželjno je prestati sa upotrebom. Zaštitite se odjećom, naročito šeširom velikog oboda i izbjegavajte izlaganje sunčevim zrakama, između 10 i 16 sati. Često nanosite kreme za sunčanje, posebno nakon izlaska iz vode.