LJEKOVITE BILJKE - M

MAČUHICA zelen (Violae tricolor herba)
Sadrži saponin kao glavnu komponentu, flavonoide (rutin), derivate salicilne kiseline, alkaloid violantin, karotenoide trijeslovine, kumarin skopoletin i sluzi. Ima jako diuretičko djelovanje pa uz salicilate i alkaloide uspješno pomaže kod reumatskih tegoba. Djeluje protuupalno i ekspektorantno kod tegoba s dišnim organima. Koristeno kao oblog ili kupka uspješno uklanja tegobe iritirane kože i posebno kožnih osipa kod male djece.

MAJČINA DUŠICA zelen (Serpylli herba)
Glavni sastojak je eterično ulje sa borneolom, karvakrolom i timolom. Sadrži još urične i kavene kiseline, trijeslovine, flavonoide i gorke tvari. Djeluje kao prirodni antiseptik, smanjuje upale i temperaturu, olakšava iskašljavanje, poboljšava probavu i smiruje.

MALINA list (Rubi idaei folium)
Sadrži galatoninske trijeslovine, organske kiseline i flavonoide. Koristi se u vidu čaja kod svih upala sluznica usta, želuca, crijeva popraćeno s proljevom; ispiranjem (grgljanjem) smanjuje upalu usta, grla i ždrijela.

MARULJA zelen (Marrubii albi herba)
Sadrži gorku tvar marubin, eterična ulja, trijeslovine, smolu i biljnu sluz. U pučkoj medicini cjenjena je kao biljka koja ublažava kronični kašalj (osobito kod starijih osoba), ali kako sadrži gorku tvar potiče apetit, stimulira lučenje jetrenih i žučnih sokova i olakšava probavu.

MASLAČAK korijen (Taraxaci radix)
Sadrži inulin, bjelančevine, pectin, taraxacin i taraxacerin (gorke tvari) te holin. Djeluje prije svega diuretički pa olakšava tegobe reume, gihta; regulira povišenu masnoću i šećer u krvi (dobro ga je uključiti u redukcijsku dijetu). Stimulira lučenje žuči i koristi se u prevenciji žučnih kamenaca.

MASLAČAK list (Taraxaci folium)
Sadrži gorku tvar taraxacin, triterpene, sterole, smole, trjeslovine i vitamin C. Svježi list se koristi kao proljetna salata koja čisti organizam. Stimulira lučenje tekućine iz tijela, lučenje žuči i regulira metabolizam; tonizira organizam.

MASLINA list (Olivae folium)
Sadrži flavonske i druge heterozide, saponozide, manitol, pirogalne trijeslovine, šećere, smole i fitosterole. Koristi se kao efikasno sredstvo protiv visokog krvnog pritiska jer širi krvne žile. Utječe na regulaciju šećera u krvi.

MATIČNJAK list (Melissae folium)
Sadrži eterična ulja (citral A i citral B), trijeslovine, triterpenske kiseline, gorke tvari i flavonoide. Djeluje sedativno (nervoza, uznemirenost, nesanica, nervozno lupanje srca, nervozna crijeva i želudac, strah...), karminativno (potpomaže probavu) i antivirusno.

MEDVJETKA list (Uvae ursi folium)
Sadrži hidrokinonske derivate (arbutin i metilarbutin), trjeslovine, erikolin, galnu kiselinu, flavonoid (kvuercitrin) i smole.Pomaže kod upala, infekcija i kamenaca mokraćnih organa i kanala djelujući protuupalno i antiseptički. Medvetka se upotrebljava uglavnom u obliku čajnog napitka za liječenje urinarnog trakta- djeluje diuretički, antiseptički, protuupalno, olakšava mokrenje i sudjeluje u povećanju izlučivanja ukupne količine tekućine.

METVICA (MENTA) list (Menthae piperitae folium)
Sadrži eterično ulje koje sadrži mentol, trjeslovine, gorke tvari, flavonoide i klorofil.Djeluje spazmolitičko, koleretično i karminativno i pomaže kod grčeva u predjelu želuca i crijeva te žučnog mjehura i žučnih putova, povraćanja i mučnine. Pomaže kod začepljenja dišnih putova i prehlada.

MRTVA KOPRIVA list (Lamii albi folium)
Sadrži saponine, sluzi, trijeslovine, flavonoide, glikozide i kolin. Najglavnije djelovanje je na ukupno pročišćavanje i oporavak organizma. Pojačava tek, smanjuje razne kožne nečistoće, pomaže kod bolnih menstruacija, reumatičnih bolova, artritisa, bubrežnih kamenaca, za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u tijelu.