LJEKOVITE BILJKE - V

VIDAC zelen (Euphrasiae herba)
Sadrži trijeslovine, iridoidne glikozide gorkog okusa, nešto eteričnog ulja, modru boju i aukubin. Koristi se kao oblog kod tegoba s očima (upala, konjuktivitis, keratitis, suzenje), a kao čaj pomaže kod upala dišnih puteva, želuca i crijeva.

VODOPIJA zelen (Cichorii herba)
Sadrži gorke tvari, inulin, fruktozu, kolin i pectin. Stimulira lučenje žuči, čisti i regenerira jetru, stimulira gušteraču i time pomaže probavi i snižava šećer u krvi.

VODOPIJA korijen (Cichorii radix)
Sadrži gorke tvari, inulin, fruktozu, kolin i pectin. Stimulira lučenje žuči, čisti i regenerira jetru, stimulira gušteraču i time pomaže probavi i snižava šećer u krvi.

VRANILOVKA zelen (Origani herba)
Sadrži eterična ulja, trijeslovine i gorke tvari. Olakšava probavu, poboljšava funkciju jetre i žuči, smiruje grčeve i dezinficira probavni trakt.

VRBA kora (Salicis cortex)
Sadrži salicin, trijeslovine i flavonoide. Djeluje protuupalno, izaziva znojenje, snižava temperaturu i smanjuje bolove. Koristi se kao čaj kod svih oboljenja popraćenih temperaturom i boli (gripa, grlobolja, glavobolja, bolesti u zglobovima, reume, gihta, upale jajnika) Može biti zamjena za aspirin.

VRBOLIKA zelen (Epilobii herba)
Sadrži lecitin, flavonoide, beta-sitosterin, trijeslovine i triterpenske kiseline. Djeluje protuupalno i smanjuje edem prostate, olakšava mokrenje u početnom stadiju povećane prostate.

VRIJESAK/ERIKA zelen (Callunae vulgaris herba)
Sadrži flavonoidne glikozide, arbutin i trijeslovine. Pomaže kod upale i pijeska u bubregu djelujući diuretski i antimikrobno. Ublažava tegobe gihta.

VRIJESAK PRIMORSKI zelen (Saturae montanae herba)
Sadrži eterično ulje (karvakrol, timol), trijeslovine, gorke tvari i sitosterin. Potiče probavu kroz lučenje probavnih sokova, odstranjuje nadutost ali i olakšava iskašljavanje.