LJEKOVITE BILJKE - A



ANGELIKA korijen (Angelicae radix)
Sadrži vrlo aromatično eterično ulje i kumarin. Izrazito je gorkog okusa i pojačava izlučivanje sline, poboljšava probavu, uklanja nadutost i pospješuje apetit. Ne smije se primjenjivati kod akutne upale sluznice želuca, čira na želucu i dvanaestercu.

ANIS plod (Anisi fructus)
Sadrži eterično ulje s anetolom koje potiče iskašljavanje i djeluje antimikrobno, te time pomaže kod katara dišnih puteva i opušta grčeve. Smanjuje nadutost, umiruje grčeve, jača želudac i pospješuje probavu. Kod dojilja pospješuje izlučivanje mlijeka.

ARTIČOKA zelen (Cynarae herba)
Sadrži gorke tvari (cinaropirkin), cinarin, flavonoide i razmjerno mnogo vitamina A. Potiče jetru na brže protjecanje žuči. Koristi se kao pomoć pri liječenju kroničnih upala jetre, štiti jetru od toksina i infekcija, te potiče obnavljanje jetrenih stanica.Snižava povišeni kolesterol.Djeluje diuretički-uklanja suvišnu tekućinu iz tijela.

ALGA SPIRULINA (Spirulina platensis)
Sadrži oko 60% biljnih proteina, beta karotene, željezo vitamin B12 i esencijalne masne kiseline. To je prirodni izvor vitamina, minerala i ostalih važnih nutritienata. Smatra se koncentriranom hranom za održavanje organizma. Posebno je važna za djecu i starije osobe.

Nema komentara: