Feng - Shui - životna područja


Životna područja


Prilkom analize tlocrta prostora koristimo Lo shu. To je kvadrat od devet polja. Svakom polju se pridaje određen broj od 1 do 9. Zbroj brojeva u tri polja u bilo kojem smjeru uvijek daje vrijednost 15. Stoga se ovaj kvadrat naziva "magični kvadrat". Lo shu je baza za analizu prostora, a isto tako ima značajnu ulogu u godišnjim i mjesečnim analizama letećih zvijezda.



Za analizu prostora koristimo simbol Pa Kwa (bagua). On se polaže na tlocrt stana kojem je predhodno određeno središte i detektiran smjer sjevera. Pomoću bague određujemo koje životno područje pripada u pojedini dio prostora.















1. Karijera KAN
Ovo polje bague povezujemo s karijerom, svakodnevnim obavezama, životnim putem i našim smjerom u životu. Povezuje se s elementom vode i sjeverom. Negativni aspekti prostora koji pripada ovom području uzrokuju da stalno imamo prepreke na putu, loše odabiremo ciljeve, manjak ambicije, stalno imamo nove početke i profesionalno smo nezadovoljni.

2. Odnosi KUN
Predstavlja naše odnose s drugim ljudima – partnerom, prijateljima, našu otvorenost primanju i davanju te majku obitelji. Povezujemo ga s elementom zemlje i jugozapadom. Negativni elementi loše utječu na plodnost žene, doprinose lošoj komunikaciji među partnerima, usamljenosti, nemogućnosti pronalaženja partnera, a žena se ne nalazi u ravnopravnoj poziciji unutar obitelji.

3. Preci CHEN
Ovo polje bague pripada obitelj, precima, starijim osobama i autoritetima. Element je drvo, a smjer istok. Ako imamo problema s autoritetima ili nam nedostaje energije, ako smo letargični ili tvrdoglavi, onda postoje problemi u ovom području.

4. Blagostanje SUN
Ovo je područje blagostanja, bogatstva i osobnog napretka. Pod blagoslovom ne mislimo samo na novac, već i na dobro zdravlje, ljubav, potomstvo, sretne okolnosti, pritok pravih informacija, pozive na bitna događanja, biti u pravo vrijeme na pravom mjestu. Pripada drvu i jugoistoku. Problemi u ostvarivanju ciljeva, zastoji, financijska erozija ukazuju na probleme u ovom dijelu prostora.

5. Zdravlje TAI CHI (centar)
Područje centra se povezuje sa zdravljem duha i tijela, stabilnosti te ravnotežom. Pripada elementu zemlje. U njemu se susreću sve energije neba i zemlje. Treba biti prazno.

6. Pomagači CHIEN
Predstavlja naše vidljive i nevidljive pomagače, mentore, duhovne uzore, naš duhovni aspekt, putovanja i oca obitelji. Govori o tome koliku pomoć imamo ali i koliko sebe dajemo drugima. Pripadajući element je metal, a smjer sjeverozapad. Negativni aspekti dovode do naše izoliranosti, gubitka snage, bespomoćnosti te nećemo imati podršku u životu. Muškarac će često izbivati iz kuće.

7. Kreativnost i djeca TUI
Ovom području pripadaju kreativnost, djeca i svi slabiji od nas, hobiji i naši projekti. Treba poticati opuštenost i kreativnost, društvenost, stvaralački rad. Pripadajući element je metal, a smjer zapad. Blokade u kreativnom izražavanju, nemogućnost uživanja u životu i nemogućnost začeća djece rezultat su loše uređenog područja kreativnosti.

8. Mudrost KEN
Mudrost, znanje, učenje, stjecanje znanja i osobni razvoj, upoznavanje samog sebe, kontemplacija te fokus pripadaju ovom području. Element je zemlja, a smjer sjeveroistok. Ako se osjećate nesigurno, ne možete pronaći svoj mir, često se svađate, nemate snage za nove početke postoje problemi u prostoru.

9. Budućnost LI

Ovo područje povezujemo s ugledom u društvu, časti i slavom, javnim priznanjima, karizmom, prosvjetljenjem, budućnosti i ciljevima. Element je vatra, a smjer jug. n Loše uređeno područje budućnosti dovodi do nesigurnosti, ovisnosti o tuđim mišljenjima, nedostatku inspiracije, nedostatka ciljeva u životu, te najčešće nismo priznati od drugih.