Afrodizijačka moć začina



Začini se nalaze visoko na listi najdjelotvornijih afrodizijaka jer obiluju eteričnim uljima koja poboljšavaju cirkulaciju, relaksiraju i potiču spolnu želju. Kajenski papar, cimet, đumbir i mnogi drugi začini zbog pojačane cirkulacije zagrijavaju organizam te potiču na znojenje, šire krvne žile i kapilare, a spolne organe opskrbljuju krvlju, što rezultira osjećajem posvemašnje uzbuđenosti

ANIS (Pimpinella anisum)
Miriše ugodno i svježe, a takav mu je i okus. Sušene anisove sjemenke najčešće se upotrebljavaju u kulinarstvu kao začin za kolače i kruh, te za variva, umake i salate. Poboljšava ukus kompotima i pekmezu. Najbolje ga je prije uporabe usitniti, a pri začinjanju anisom ne treba dodavati druge začine zbog njegovog intenzivnog okusa, zbog čega se teško slaže s ostalim začinima. Djeluje protiv nadimanja, smiruje grčeve i ubrzava probavu. U mnogim zemljama Srednjeg istoka koristi se za poticanje ljubavi kod netom oženjenih i za liječenje impotencije.

BOSILJAK (Ocimum basilicum)
Miriše na ljetne ručkove u Italiji, na romantiku i sve što ona sa sobom nosi. Mirisno lišće bosiljka nezamjenjivo je u svakoj poštovanja vrijednoj kuhinji. Najučinkovitiji je kada je svjež – dodan na kraju – ali može se prilikom pripremanja nekih jela koristiti suh. U drevnim kulturama – i još uvijek u vudu obredima na Haitiju – bosiljak se veže uz plodnost i strast. U svojoj pradomovini Indiji stekao je reputaciju afrodizijaka - muškarci starih plemena žvakali su svježe listove. Vjerovalo se i da rascvjetali bosiljak u kući znači da će u nju doći djevojka. Naime, Hindusi su smatrali da rascvjetali bosiljak zapravo sliči na djevojačke genitalije, te da ih na neki način privlači.

CIMET (Cinnamomum zeylanicum)Čaj napravljen od štapiće cimeta preporuča se kao lijek za poteškoće prilikom mjesečnice ili trudnoće, a osušena kora cimeta oduvijek se (osim kao ukusan začin) koristila i kao dobar afrodizijak. Legenda kaže da je kraljica od Sabe zadivila kralja Solomona ne samo svojom pameću i bogatstvom, već i mirisom. Kada je stigla u Jeruzalem - prije nego što će se sresti sa kraljem - namazala je tijelo uljem od cimeta. Kralj Solomon nije joj mogao odoljeti!

ĐUMBIR (Zingiber officinalis)
Rođak lijepe gladiole, đumbir je u antička vremena takođe smatran izvorom ljubavne snage. Muškarci koji su pili čaj od cvjetova đumbira bili su pravi ljubavnici. Ako bi neka djevojka nosila vijenac od bijelih cvjetova đumbira, postala bi izazovna. Kada je đumbir iz Egipta stigao u antički Rim, odmah je proglašen za ljubavni začin. Svježi korijen đumbira izvrstan je za poticanje rada krvotoka, osobito u genitalnom području. Ako ga ne želite jesti, dovoljno je da pomirišete svježi đumbir prije strastvene noći kako biste potaknuli dotok krvi u genitalno područje i pojačali osjetljivost spolnog organa. Kuhari Madame du Barry pripremali su mješavinu žumanjka i đumbira koja je poticala na neobuzdanu razbludnost ljubavnike i kurtizane, a legenda kaže da je i svoga najpoznatijeg ljubavnika, Luja XV., zavela upravo uz pomoć ovoga sladostrasnog pripravka!

KAJENSKI PAPAR (Capiscum frutescens)
Pikantni prah spravljen od suhe i mljevene crvene paprike, koja je također osnova chilija i tabasca. Smatra se seksualnim stimulansom jer sadrži aktivnu tvar, kapsaicin, koji povećava broj otkucaja srca, ubrzava metabolizam i uzrokuje znojenje – a svi ovi simptomi prisutni su i prilikom vođenja ljubavi. Znanstvenici smatraju da konzumacija ljute hrane uzrokuje izlučivanje endorfina – tjelesnih kemikalija koje uzrokuju osjećaj dobrog raspoloženja i uzbuđenja.

KLINČIĆ (Caryophyllus aromaticus)
Toliko je aromatičan i pikantan da ga se mora upotrebljavati s oprezom i odstraniti ga iz jela prije posluživanja. Koristi se kao začin desertima, mesu (istarski žgvacet) i mnogim egzotičnim jelima s Istoka. U Aziji i Južnoj Americi, kada uzmanjka novca za zubara, na bolestan se zub stavlja klinčić. Ne liječi ali ublažava bol i pomućuje razum. Možda zbog svog oblika, zrna klinčića su od davnih vremena u Aziji smatrali glavnim pokretačem muškog spolnog nagona. U Indoneziji i danas roditelji pored kuće sade klinčić ukoliko im se rodi dijete muškog spola.

METVICA (Mentha piperita)
Njezin svjež okus popularan je u slatkišima i pićima, ali se također koristi i u mnogim jelima. Shakespeare je, uz lavandu i ružmarin, spominje kao stimulans za gospodu u srednjim godinama. Mitološka priča govori kako je Perzefona, kraljica podzemnog svijeta, pretvorila nimfu Mintu u biljku metvicu (mentu) i stavila je u zemlju budući da je bila ljubomorna jer je njezin muž Had smatrao Mintu neodoljivom. Uzalud - Had je obožavao metvicu zbog njenog mirisa (ali i okusa). Zbog toga se od antičkih vremena metvica također smatra afrodizijakom.

PERŠIN (Petroselinum hortensis)
Postoji više od 30 jestivih vrsta peršina. Koristi se s mesom, ribom, salatama, u juhama, varivima i sl. Osvježava dah nakon luka i češnjaka. No, vjerojatno niste znali da su peršin koristile vještice kao sastojak za magične napitke za letenje. Neki stari tekstovi kažu da su pripremale balzam za trljanje tijela – prije svega erogenih zona - od peršina, čija je svrha bila proizvesti halucinacije. Drugi tekstovi kažu da su njime trljale faličku metlu za svoje noćne letove. Kao i kopar, i peršin služi za škakljanje i druga senzualna milovanja, umjesto pera koja su se ranije koristila a koja su u moderno vrijeme sasvim izišla iz mode.

VANILIJA (Vanilla planifolia)
Vanilija se sasvim pravedno smatra moćnim afrodizijakom. Jedno je nedavno aromaterapeutsko istraživanje pokazalo kako muškarce opijaju i nagone na blud upravo mirisi vanilije, cimeta i lavande, jer te mirise povezuju s ljubavlju. Ti prirodni afrodizijaci, navodno, dodaju još snage vašem prirodnom mirisu i dovode muškarce do ludila. Zbog slatkog mirisa vanilija ima euforičan učinak. Ako se konzumira, pozitivno djeluje na središnji živčani sustav, a njen miris djeluje na seksualnu stimulaciju i kod muškaraca i žena. Nekoliko kapi eteričnog ulja vanilije u vašoj kupki može pomoći da podignete ljubavnu atmosferu do usijanja!

ŽALFIJA (Salvia officinalis)Žalfija ili kadulja poznata je kao jedna od najboljih trava kojima se začinja crveno meso, poput svinjetine i divljači. No manje je poznat njezin seksi-stimulirajući učinak. Vojnike u staroj Grčkoj njihove bi žene dočekivale čajem od kadulje za stimulaciju plodnosti i održanje grčke rase, koja je uvijek bila u opasnosti od izumiranja uslijed manije da slijedi svoje junake u rat. Recept je jednostavan: uzmite 3 grama osušene i narezane kadulje, stavite je u pola litre uzavrele vode i ostavite da odstoji tridesetak minuta, kako bi se voda ohladila. Procijedite, iskapite u dobrom društvu i – na posao!