Homeopatija - Slično se sličnim liječi


Znanstvene metode istraživanja dokazale su djelovanje homeopatskih pripravaka u visokom razrjeđenju

Homeopatija je dio medicinske znanosti koji se koristi samo prirodnim tvarima. Djelotvoran je sustav liječenja koji nastoji kod bolesne osobe stimulirati vlastitu, prirodnu sklonost organizma samoizlječenju manjim količinama supstancija prirodnog podrijetla. Temeljno načelo homeopatije - slično se sličnim liječi (similia similibus curentur) odražava se i u pojmu homeopatija, složenom od grčkih riječi, hómoios (sličan) + páthos (bolest).



Povijesne notice

Temelje današnje homeopatije postavio je Christian Fridrich Samuel Hahnemann (Meissen, 1755. - Pariz, 1843.), njemački liječnik, kemičar i ljekarnik. No, načelo slično se sličnim liječi primjenjivao je još Hipokrat (460. - 377. pr.n.e.). U djelima De morbo sacro i De locis in homine, među ostalim, opisivao je liječenje bolesti na način - sličnim utjecajem postaje bolest, pa je liječimo lijekom koji slično djeluje. Nakon Hipokrata pomalo se zaboravio taj način liječenja, pa ga do naših dana zamjenjuje onaj grčkog liječnika Galena (129. - 201.). On je liječio po načelu suprotno se suprotnim liječi (contraria contrariis curentur), koje danas zovemo alopatija.
Pisac Kajo Julije Hyginus u svojim pripovijestima Fabularum liber navodi da je načelo slično se sličnim liječi bilo poznato u vrijeme Trojanskog rata. O tome piše u 101. priči, kad je junak Telefos bio ranjen Ahilovom strelicom. Isto načelo nalazimo i u Vedama, starim indijskim filozofsko-znanstvenim raspravama iz 3. stoljeća prije Krista.
Devetnaest stoljeća nakon Hipokrata pojavio se Theophrastus Bombastus Paracelsus von Hohenheim (1493. - 1541.), švicarski liječnik pronicava duha i oštra opažanja, koji je oživio Hipokratovu spoznaju o liječenju sličnoga sličnim. O tome piše u drugom poglavlju spisa Fragmenta medica, kao i u svom najpoznatijem djelu Paragranum.
O načelu sličnosti pozitivno su pisali i jezuiti (isusovci) u Acta sanctorumu, kao i filozof Descartes. Bilo je poznato i običnom puku te ga se može pronaći i u kulturama mnogih naroda.


Rukom pod ruku

Homeopatija je priznata gotovo u cijelom svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, po broju korisnika druga je metoda liječenja u svijetu, odmah iza kineske tradicionalne medicine, treća je fitoterapija, a četvrta alopatska medicina.
Homeopatiju koristi engleska kraljevska obitelj, Tina Turner, uz njezinu pomoć liječila se Majka Tereza, kao i milijuni drugih poznatih i nepoznatih osoba.
Kod lakših bolesti možda je dovoljna samo homeopatska terapija, ali kod težih najbolji rezultati postižu se u kombinaciji s alopatskom (klasičnom) medicinom. Stoga je sve više bolnica u razvijenim zapadnim zemljama u kojima zajedno rade alopati i homeopati. Naime, školska medicina pokušava pronaći uzročnika bolesti i uništiti ga, a homeopatija djeluje na jačanje organizma i na taj način pomaže mu da se sam riješi uzročnika bolesti. Zato, osobito u težim stadijima bolesti, valja kombinirati jednu i drugu metodu. Ispitivanja su pokazala da se teško bolesni pacijenti mnogo brže oporavljaju ako se liječe kombinirano.


Brojne bolesti u portfelju

Gotovo je nemoguće nabrojiti sve bolesti kod kojih pomaže homeopatija, no navedimo one zbog kojih se pacijenti najčešće javljaju: prehlada, gripa, alergije, glavoboblje, smetnje probavnog sustava, srčani i krvožilni problemi, reumatske bolesti, problemi s kralježnicom, neuroze, stresovi... Zbog svoje netoksičnosti pogodna je za djecu i dojenčad od najranije dobi.
Važno je još istaknuti da se homeopatija drži starog Hipokratova pravila Primo non nocere (prije svega ne štetiti). S obzirom na to da ne tretira bolest, nego cjelokupnu osobu, za odabir pravog preparata od važnosti su fizičko, mentalno i emocionalno stanje tretirane osobe.
S obzirom na pristup, homeopatiju možemo podijeliti na klasičnu i kombiniranu. Klasična homeopatija nakon detaljne anamneze, pri čemu su osobito važni subjektivni osjećaji i doživljaji bolesti, propisuje samo jedan homeopatski, takozvani konstitucijski preparat. Kombinirana homeopatija koristi više preparata zajedno u jednom pripravku koji su kombinirani po dijagnozama i jednostavni za samopropisivanje i laicima. Ako takvi kombinirani preparati ne pomognu, treba se javiti registriranom homeopatu koji će odrediti pravi.