I začini mogu biti lijek



Osim što potiče apetit i olakšava probavu, aromatično bilje ima i ljekovita svojstva.

Kadulja jača otpornost organizma, a klinčići imaju snažno antiseptičko djelovanje. To su samo neke od zdravstvenih prednosti začina koje vam predstavljamo.

Klinčić
Suhe klinčiće možete dodati jelu cijele ili u prahu, tj. netom samljevene. Valja ih dodati tek potkraj kuhanja. Klinčići imaju snažno antiseptičko djelovanje, daju aromu kuhanom vinu i drugim toplim napicima, a njima se mogu aromatizirati i različite slastice, pečenja i kuhana jela.

Anis
Sjemenke anisa koriste se cijele ili samljevene. Dodaje se i slasticama i keksima, ali i povrću. Kruh oplemenjen anisom lakše je probavljiv. Anis pospješuje probavu.

Cvijet muškatnog oraha
Mirisom podsjeća na oraščić, iako mu je aroma mnogo blaža. Pomaže izbacivanju plinova iz probavnog sustava. Vrlo dobro potiče probavu te daje aromu toplim napicima kao što su punč ili kuhano vino. Može ga se dodati i pireu od krumpira, ribi ili mesu.

Kopar
Od njega je najbolje lišće, i to sitno nasjeckano, te ga takvo dodajemo salatama ili siru. Okus jela pojačat će i sjemenke kopra. Kopar potiče probavu i pomaže protiv grčeva.

Kumin
Cijele sjemenke ili one u prahu čine raženi kruh i kupus lakše probavljivima. Može ga se dodavati i sirevima, ribi, povrću, ali i curryju.

Kadulja
Osim što daje aromu otopljenom maslacu, kojim ćete preliti ribu ili torteline, kadulja nam pomaže i svojim antiseptičkim svojstvima te sposobnošću da snizi sadržaj šećera u krvi. Kadulja jača i otpornost organizma, pa je valja što češće dodavati jelima, primjerice umacima i salatama ili pak od nje spravljati u varke i svaki dan ih piti zaslađene s malo meda.