Kako ojačati svoj imunitet



Unatoč neospornom napretku medicinskih znanosti, posljednjih smo godina suočeni sa sve većim brojem infektivnih bolesti. Stoga se pitanje imuniteta – sposobnosti obrane organizma od bolesti - pred liječnike i pacijente postavlja u čitavoj svojoj opsežnosti

Organizam je stalno izložen napadačima kao što su bakterije, virusi, gljivice i paraziti. Imunitet je sposobnost organizma da se brani od ovih napadača. Naše tijelo posjeduje impresivne obrambene trupe kojima blokira, hvata i ubija strane organizme koje prepoznaje kao prijetnju, a njihovo će "pamćenje" spriječiti ponovljeni napad. Bez toga obrambenog sustava većina bi se ljudi neprestano razboljevala od čitavog niza mikroorganizama koji prijete našem tijelu. Poput vojske u stalnoj pripravnosti, imunološki je sustav aktivan danju i noću kako bi nas očuvao od napada te odbio ili uništio napadače. Imunološki se sustav sastoji od krvotoka, limfnog sustava i spleta malih organa kao što su tonzile, žlijezda timus i slezena. Obrana od bolesti osnovna je funkcija bijelih krvnih stanica (leukocita), a jedan od poslova navedene grupe organa jest proizvodnja tih stanica. Pored ove funkcije, imunološki sustav nadzire naš organizam i sprječava razvoj nezdravih stanica (poput malignih) u organizmu.

Zdrav život kao preduvjet
Ako govorimo o dobrom imunitetu, napomenut ćemo sve one mjere koje bi i inače trebalo poduzeti kako bi se utjecalo na zdravlje. Zdrav život je preduvjet za dobar imunitet, a njega čine: zdrava prehrana, dovoljna količina sna i odmora, adekvatne fizičke aktivnosti, higijena, adekvatni uvjeti života i rada te izbjegavanje rizičnog ponašanja.
U narodnoj i znanstvenoj medicini za jačanje imuniteta koriste se razni ljekoviti pripravci, a ovdje donosimo neke od njih:

Zeleni čaj 
Zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa flavonoida te vitamina, izvrsno je sredstvo za jačanje imuniteta, dok visoki udio fluorida u čaju pomaže u očuvanju zdravih i čvrstih zubi.

Sirup od bijele repe 
1 velika bijela repa
3–4 žlice meda
Repu oguliti, naribati, pomiješati s medom i pokriveno kuhinjskom krpom ostaviti da odstoji 5–6 sati. Dobivenu tekućinu procijediti u bocu i čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Uzimati 3–4 puta dnevno po 1 žlicu sirupa - jača imunitet i ima snažno potuupalno djelovanje.

Kura limunadom 
8 limuna
1,5 l vode
350 g meda
1 l mineralne vode
Limune dobro oprati, posušiti, tanko oguliti i koru nasjeckati, a sok iscjijediti. Vodu prokuhati, malo ohladiti i dodati med. Kada se sirup potpuno ohladi dodati koru i sok od limuna, dobro promiješati i ostaviti na hladnom mjestu da odstoji 2 sata. Limunadu procijediti i popiti tijekom dana, a prije uzimanja dodati mineralnu vodu. Limunadu uzimati 2–4 tjedna ili po potrebi.

Mlijeko od lovora 
2 svježa lista lovora
2,5 dcl mlijeka
Usitnjene suhe listove lovora preliti mlijekom, zakuhati i lagano kuhati 3 minute. Nakon što pokriveno odstoji 15 minuta, mlijeko procijediti. Uzimati 7 dana u mjeseca, 2 puta na dan.

Biljni čaj I
Uzeti jednake dijelove cvjetova bazge, listova koprive, listova kupine, cvjetova lipe, listova maslačka, listova matičnjaka, listova pelina, šipka, stolisnika i vodopije. Usitnjeno suho bilje pomiješati. 1 žlicu čajne mješavine preliti s 3 dl kipuće vode, pokriveno ostaviti sa odstoji 20–30 minuta i procijediti. Čaj zasladiti medom i uzimati 4–5 puta na dan tijekom 20 dana. Nakon toga 1–2 puta na dan.

Biljni sirup
30 g listova koprive
30 g listova matičnjaka
10 g korijena vodopije
30 g šipka
5–6 žlica meda
Usitnjeno bilje pomiješati. 1,5 žlicu čajne mješavine preliti s 5 dl kipuće vode i pokriveno ostavi da odstoji 10–ak minuta i procijediti. Tekućinu zakuhati, umiješati med, kratko prokuhati te uzimati u gutljajima tokom dana.

Vino s biljem 
20 g listova breze
20 g listova maslačka
20 g listova koprive
3 dl kipućega bijelog vina
Usitnjeno suho bilje pomiješati. 1 žlicu mješavine preliti kipućim bijelim vinom, pokriveno ostaviti da odstoji 15–20 minuta i procijediti. Vino uzimati 20 dana, pola ujutro na prazan želudac, a ostatak u gutljajima tijekom dana.

Kaša od zobi
100 g zobi
1 l vode
med
Zob dobro oprati, preliti hladnom vodom zakuhati i lagano kuhati dok ne omekša. Kašu procijediti, zasladiti i uzeti samu ili je dodati drugoj hrani.

Med s alojom, orasima i limunom
300 g meda
100 g gela aloje
500 g mljevenih oraha
1–2 limuna
Limun oguliti, samljeti, umiješati u med i lagano zagrijavati dok se ne rstopi. Smjesu maknuti s vatre, malo ohladiti i umiješati mljevene orahe i gel aloje. Med staviti u zagrijane sterilizirane stklenke, dobro zatvoriti i čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Uzimati 2–3 puta na dan po 1 žlicu meda, prije jela.

Sok od aloje i propolisa 
10 ml gela aloje
20 ml soka pšenične trave
5 ml tinkture od prpolisa
Gel aloje pomiješati sa sokom pšeničnih trava i tinkturom od propilisa. Svježi sok uzimati 1 puta na dan, ujutro, na prazan želudac.


Kura s brusnicama
50 g brusnice
50 g đumbira
50 g cimeta
1/2 kg meda
1 limun
Sastojke pomiješati s medom, iscijediti sok limuna i miješati dok se masa ne ujednači. Uzimati dvaput dnevno jednu žličicu.

Kura kiselim kupusom
Tijekom 3–4 tjedna svaki dan jesti 200–300 g kiselog kupusa. Važno je da se pritom kiseli kupus jede sirov i da se ne zagrijava, a može se uzimati s drugim namirnicama.