Osnove joge koja iscjeljuje vaše tijelo, duh i um



Joga je tradicionalni pristup medicini koji se u Indiji primjenjuje već tisućljećima. Joga se sastoji od raznih vježbi koje iscjeljuju vaše tijelo, duh i um. Bez obzira što se u Indiji prakticira od pradavnina, tek je 20ih godina 20. stoljeća, Svami Kuvalajananda popularizirao ovu metodu. On je u jednom ujedinio tradicionalnu jogu i modernu medicinu.
Bez obzira na to želite li iskusiti i nova duhovna iskustva, joga je idealna za poboljšanje vašeg zdravlja. Zanimljivo je kako se joga tek nedavno počela prakticirati za poboljšanje zdravlja u zapadnim zemljama, dok u Indiji uz konvencionalne bolnice postoje i odijeli u kojima se liječi jogom.
Prva i osnovna stvar u jogi je naučiti pravilno disati. Disanje je prirodan proces čovjekovu tijelu, no često ljudi na pogrešne načine dišu. Joga podrazumijeva da se diše duboko, a prvo se udiše iz trbuha, pa udisaj prelazi u pluća i reverzibilno natrag. Kako biste poboljšali svoje disanje pokušajte na pod postaviti podlogu poput deke i lezite na nju. Lezite na leđa i ruke raširite. Prilikom udisanja osvjestite se na stvari oko sebe, na strujanje zraka i na temperaturu u okolini. Slušajte tihe zvukove koje proizvodite priliko disanja i opustite se.
Ukoliko se odlučite na redovito prakticiranje joge, predlažemo vam da se obratite nekom stručnjaku koji će ovisno o vašim karakteristikama odrediti kojim tempom možete vježbati. Ovisno o vašem zdravstvenom stanju smjestit će vas u grupu ili sa vama održavati individualne sate. također si možete pomoći raznim knjigama, priručnicima i video kasetama, ali je najbolje da vam iskusni instruktor pokaže što vas zanima i predloži vam kako prakticirati jogu.
Svi položaji u jogi su definirani kako bi najbolje opustili, vitalizirali i ojačali tijelo. Dijelovi organizma na koje joga najbolje djeluje su kralježnica, zglobovi, disanje i svi ostali procesi i dijelovi tijela.
Odlučite li se na prakticiranje joge kod kuće pronađite mirno mjesto u kojem nije zagušljivo. Obucite odjeću koja vam najviše odgovara i u kojoj se osjećate komotno. upalite blaga svjetla koja vam neće remetiti pažnju. Opustite se, jačajte svoje tijelo i duh!