Prirodna sredstva protiv komaraca i kukaca



Svi obožavamo ljeto, no različiti insekti koji se tada množe mogu nam ga pokvariti. Prije negoli odlučite kuću ili sebe prskati kemijskim insekticidima, iskušajte prirodne pripravke od kojih bube bježe glavom bez obzira. Ljutina, gorčina i intenzivan miris nekih začina i povrća tjeraju dosadne kukce


Kora krastavca sadržava tvari koje odbijaju mnoge puzeće insekte. Postavite koru kao barijeru u područje gdje ne želite da dolaze mravi.

Želite li otjerati muhe, posadite u lončanice metvicu i bosiljak. Što ih je više, to će miris koji muhe ne vole, a većina ljudi obožava biti jači.

Sameljite listiće ružmarina pa pospite prah po svojem ljubimcu ili njegovu jastuku za spavanje kako biste otjerali buhe.

Ako vidite rupu u koju ulaze i iz koje izlaze insekti, nakapajte svaki dan u nju malo limuna.
Soda bikarbona pomiješana sa šećerom u prahu dobra je protiv žohara.

Zaštitite biljke na terasi i povrće u vrtu ljutinom. Pomiješajte crni papar s brašnom i pospite po biljkama. Insekti će ih zaobilaziti.

Od komaraca se obranite uljem limunske trave, tj. citronele. Nakapajte njome komad tkanine koja dobro upija pa objesite na mjestu koje želite da komarci zaobilaze. Možete je nakapati i u eteričnu lampicu.

Sjedite li na terasi i u blizini imate utičnicu, uključite ventilator. Jače strujanje zraka, baš kao i vjetar, otjerat će komarce.