Proljetno čišćenje - bez toksičnih kemikalija molim!


Kako dani postaju sve duži i sunčaniji te godišnje doba prelazi iz zime u proljeće, osjećamo potrebu za „čišćenjem“ sebe (svoga tijela  i svojih misli) ali i prostora u kojem živimo.



Kada je u pitanju čišćenje doma, nije nužno koristiti toksične kemikalije i žrtvovati vlastito zdravlje (i zdravlje vaših najmilijih) da bi dobili učinkovitost. Postoje sredstva koja su jednako učinkovita u čišćenju, ali sigurna za vaše zdravlje. Eko čišćenje s njima može biti izvrstan način da pretvorite vlastiti dom u zdravo i iscjeljujuće mjesto kakvo on može biti.




Soda bikarbona

Lako je dostupna i jeftina. Blago je lužnata (njezin pH iznosi približno 8.1) i neutralizira neugodne mirise u zraku i odvodima. Nanesena na mokru spužvicu ili komad tkanine, postaje odlično neabrazivno sredstvo za čišćenje kuhinjskog sudopera, radnih površina, fiberglasa, pećnice i kade. Uklonit će neugodne mirise znoja te neutralizirati  miris raznih kemikalija, ukoliko stavite jednu mjericu u perilicu rublja.  Također, može se koristiti kao osvježivač  zraka, ali i za osvježavanje tepiha.


Soda za pranje

Po kemijskom sastavu soda za pranje slična je sodi bikarboni, ali je više lužnata (njezin pH je približno 11). Ne ispušta štetne pare i puno je sigurnija od kupovnih sredstava. Ipak, pri dugotrajnoj upotrebi preporučujemo nošenje rukavica.  Korištenjem sode za pranje, možete se riješiti mrlja od masnoća, voska i ruža za usne. Ona također ima sposobnost neutraliziranja mirisa (na isti način kao i soda bikarbona). Ne koristite je na fiberglasu, aluminiju i na lakiranim parketima.
Bijeli ocat i limunov sok
Bijeli ocat i limunov sok su kiseli, što znači da neutraliziraju lužnate tvari kao što je vodeni kamenac. Ovi sastojci dobro uklanjaju mrlje od žvakaćih guma, daju sjaj i uklanjaju prljavštinu s drvenih površina.


Tekući sapuni i deterdženti

Tekući sapuni i deterdženti neizostavni su kada je u pitanju masnoća. Ipak, oni nisu ista stvar. Sapuni su napravljeni od životinjskih masnoća i loja, a deterdženti su napravljeni od sintetičkih materijala. Za razliku od sapuna, deterdženti ne reagiraju s mineralima iz tvrde vode i ne stvaraju sapunsku pjenu. Ako je vaša voda tvrda, preporučujemo da kupite biorazgradivi deterdžent bez parfema, a ako je meka koristite tekući sapun (oboje možete pronaći u trgovinama zdravom hranom.


Sredstva za dezinfekciju i uništavanje plijesni

Mnoga  eterična ulja (čajevac, limun, lavanda) odlična su sredstva za dezinfekciju. Budite sam svoj majstor i napravite vlastito sredstvo za dezinfekciju - u bočicu s raspršivačem stavite jednu čajnu žličicu eteričnog ulja i dvije čaše destilirane vode.

Upozorenje:
Sva sredstva kućne izrade potrebno je označiti čitljivim slovima i držati dalje od dohvata djece!