Umijeće dokoličarenja


Često se žalimo da nemamo dovoljno vremena, a onda kad dobijemo slobodan dan ili dođe vikend, ne znamo se kvalitetno odmoriti. Evo kako 'organizirati' dokolicu


Vrijeme je sve što imamo. Ako iskoristimo sadašnji trenutak, zasigurno ga ne možemo iskoristiti u budućnosti. Jedino što posjedujemo je dan pred nama. Hoće li biti lijep ili ne, nije važno. Važno je što ćete od njega učiniti. Riječi su to Francuskinje Dominique Loreau koja je nakon više od dva desetljeća života u Japanu objavila knjigu Umijeće jednostavnosti. Autorica na jednostavan, pristupačan i zapadnjacima prilagođen način savjetuje kako živjeti zen. Kako živjeti jednostavnije i prema načelu "manje je više". Kako je napisala, pojednostavite li život, dobivate više energije. "S malim, trenutak sadašnjosti postaje intenzivan."



Kratko putovanje ili dugo odmaranje kod kuće
Ljenčarenje je odavno postala povlastica jer neprestano žongliramo obvezama.
Povremeno je dobro prebaciti u nižu brzinu, pobjeći od rutine i okružiti se novim ljudima, mjestima i predmetima. Kao što organizirate sve ostalo, savjetuje Dominique Loreau, organizirajte i dokolicu. "Dokolicu bi trebalo cijeniti, u njoj uživati, gledati na nju kao dar s neba."

Za vikend sami ili sa suprugom otputujte na mirno mjesto. "Ako si možete priuštiti, potražite boravište s punim pansionom (kako ne biste trebali kuhati), koje odgovara vašem trenutnom raspoloženju. Ne pakirajte u kovčeg više nego što je potrebno, kako ne biste pokvarili smisao i jednostavnost putovanja i smještaja. Jedna preobuka, četkica za zube, kozmetika, kemijska olovka i notes, to je dovoljno. Ne stvarajte sebi materijalne brige. Ionako smo previše zaokupljeni materijalnim", kaže Loreau.

Ako ste odabrali dom za jednodnevnu dozu dokoličarenj,a uživajte u druženju sa samom sobom. Skuhajte si omiljeno jelo, servirajte stol kao da dolaze gosti, popijte čašu dobrog crnog vina, čitajte pjesme, promatrajte oblake, razvijajte kreativnost, njegujte tijelo, vježbajte um...

Činiti jednu po jednu stvar
Stvorite naviku da utonete u svoje misli. Ne žalite za prošlošću, ne strepite od budućnosti. Ne bježite od sebe, kaže Loreau, jer najviši oblik aktivnosti je promatranje vlastitog iskustva i svoje biti. Za to je potrebno živjeti u uvjetima unutarnje slobode i neovisnosti. Brinite se o sebi, svom duhu i tijelu. Živite punim plućima, slobodna duha, otvorite sva osjetila. Radite sve polako i usredotočeno na sada i ovdje.

"U zenu je važno činiti jednu stvar. Potrebno je sabrati se nad svim što radite, bilo da slušate glazbu, čitate knjigu ili promatrate krajolik. Kad čovjek živi u sadašnjem trenutku, ne osjeća umor; umorni smo zato što smo više zaokupljeni mišlju o tome što treba činiti nego onim što upravo radimo". Zato s mislima budite u sadašnjem trenutku, a posebice kad uživate u dokolici.