Uredite okućnicu


Uređenje okućnice započinje planiranjem. Nužan korak prije planiranja je odabir stila u kojem ćete urediti vrt.Proces planiranja traje sve dok se ne usklade sve želje i prohtjevi ukućana. Prigodom dogovaranja dobro je zapisivati svaku ideju jer nerijetko se dogodi da prva ideja bude ona prava.
Prvi korak u realizaciji ideje je izrada skica postojećeg stanja na terenu. Skica je višeslojna, ne tiče se samo grubih gabarita prostora kojeg planiramo, već i mnogih stvari koje naoko nemaju veze sa kasnijim izgledom. Prva skica sadrži granice parcele, izmjere i položaj kuće, garaže, šupe ili ostave (čak ako i nisu izgrađeni, ali se planiraju izgraditi).

Osim izmjera potrebno je označiti ulaze u kuću, položaj prozora, izlaze s terase, kolni pristup i kolni ulaz kao i pješački ulaz na parceli. Detaljne izmjere uzete na terenu unose se na skicu. Na temelju skice izrađuje se detaljan nacrt, i to obavezno u mjerilu kako bi proporcije i međusobni odnosi elemenata bili stvarni.

U nacrt se isprekidanim linijama unose položaji vodova infrastrukture, kako onih ukopanih u zemlju (vodovod, odvodnja,…) tako i onih zračnih (električni ili telefonski vodovi i sl.). Poznavanje vodova infrastrukture bitno je kako planirana sadnja ne bi oštetila podzemne instalacije, ili i kako kad naraste ne bi smetala onim zračnima.
Nad gotovim temeljnim nacrtom može se pristupiti razradi usvojene ideje. Prije svega potrebno je riješiti kretanje u prostoru. Označava se pješački hodnik i kolni pristup. Na taj način definirana je primarna komunikacija. Time je olakšano definiranje pravog smještanja svih ostalih zamišljenih elemenata.

Hoće li će to biti neka sjenica, roštilj, mjesto za sjedenje i okupljanje prijatelja, neki vodeni element (potok, jezerce, bazen, fontana, česma i sl.), kamenjar, ukrasni ili potporni zidić, sekundarne staze i sl., – granica je mašta autora, ali jednako tako i prostor kojim se raspolaže te novčana sredstva. Dobra je stvar planiranja ta što nije nužno sve elemente sagraditi odjednom, jer s detaljnim planom, njegova se realizacija može protegnuti i na nekoliko godina.
Iskusni pejzažni arhitekti savjetuju da se, nakon što je zamisao stavljena u nacrt, odloži olovka i ideja ostavi “da se ohladi” nekoliko dana. Iznenađujuće je koliko će novih ideja nastati, a starih nestati u tih nekoliko dana. Konačno rješenje samo će “dozrijeti” i sjesti na svoje mjesto.

Nakon izrade nacrta slijedi izbor zelenila...



Svaka biljka, ma koliko god mala bila, ima svoj standardni oblik. Stoga je bitno kombinirati oblike u grupacije usklađene s prostorom i elementima u njemu. Ovdje je potreban smisao za sklad volumena u prostoru. Kombinacija oblika je presudna u ispunjenju zamisli, jer je moguće stvoriti grupacije umirujućeg oblika, ali i zamišljene oblike razbacati na način da odražavaju nemir i odbojnost.

Na isti način kako neke boje volimo više, a druge nam jednostavno nisu po ukusu, a da i ne znamo zbog čega, tako i kombinacija oblika može podsvjesno iritirati, a da toga nismo ni svjesni. Stoga je dobro na papiru unaprijed skicirati zamišljenu kombinaciju oblika, jer ako nešto nije kako treba, dovoljna će biti samo gumica da se crtež izbriše i promijeni izgled tog dijela vrta.

U svakom prostoru u kojem je kuća, ona upravlja veličinom uporabljenih oblika jer izgled vrta mora biti povezan i usklađen s njezinim proporcijama. Vrt uz katnicu trebao bi sadržavati manje elemente od onoga pokraj velike stambene zgrade. U ruralnom okolišu u izboru oblika može pomoći izgled prirodnog krajolika.

Valoviti brežuljci zahtijevaju slične oblike biljnih grupacija u vrtu. Bilje može uspješno sakriti od pogleda neke građevinske promašaje ili nedorečenosti. Stoga je neophodno dobro promotriti postojeće stanje i zamisliti što se vidi i s kojeg mjesta. Radi olakšanja ovog posla dobro je pribjeći jednoj staroj metodi – izradi nekoliko fotografija vrta ali ne s visine prozora ili terase, već s razine vrta. Kasnije se preko tih fotografija stavlja list paus papira i olovkom skicira budući izgled pojedinih dijelova vrta.

Nužno je dobro razmisliti i kod odabira građevinskog materijala kojim će biti napravljene staze, terasa u travnjaku, sjenica ili pergola, zidić i sl. Svaki materijal djeluje na drugi način svojim oblikom i bojom. Danas je izbor tih materijala izuzetno bogat i lako je pasti u zamku pa unijeti u vrt svega pomalo. Veliko šarenilo nikada ne pokazuje dobar ukus, već suprotno.

Umjetnost je s malo elemenata i boja napraviti dobru sliku. Potrebno je unaprijed odabrati paletu boja za koju se zna da se sviđaju korisniku, a tada ni izbor materijala neće biti težak. Na boje utječe i bilje i to ne samo cvijeće svojim bojama već i drveće i grmlje, jer osim što svaka vrsta ima svoj izgled krošnje i boje lišća, tijekom godine te se boje mijenjaju sve do jeseni.

Boje postoje i u zimi, crnogorica ostaje zelena i pod snijegom, a mogu se vidjeti i narančasti plodovi vatrenog trna, te dunjarice. Na pozadini snijega svaka se biljka doima kao uspjeli crtež, kao umjetničko djelo. I to je potrebno znati iskoristiti u oblikovanju okućnice.
Prije određivanja vrste bilja koje se sadi, nužno je proučiti uvjete pod kojim pojedina biljka uspijeva i kako raste. Nema smisla na malom razmaku posaditi nekoliko biljaka koje će se razrasti i međusobno zagušiti. Sadnja se planira tako da se stabla i grmovi kad odrastu samo dotiču.

Oblik i boja bilja se vide izdaleka, ali struktura svake zasebne biljke se razaznaje tek onda kad se stane u blizinu. Struktura je također bitan čimbenik u stvaranju slike. Neke biljke imaju oštro lišće, druge zaobljeno, izrezano, veliko i sitno, sjajno ili pokriveno dlačicama.

Strukturne elemente treba uskladiti, unijeti i malo živahnosti u grupaciju, razigrati sliku. Neka vrt bude odraz autorovog načina života i karaktera, što će unijeti posvemašni sklad u njegovu okruženju i u njegovoj duši. Vrt se oblikuje radi sebe, prema sebi, a nikako da bi zadivili prijatelje i slučajne prolaznike. Sklad je ugoda, a pogreška se vidi izdaleka.