ASTMA


Od astme danas boluje veoma mnogo ljudi. Astma se li­ječi kemijskim i biokemijskim lijekovima, promjenom mje­sta boravka, kao i klimatskim liječenjem na obali i otocima našeg Jadrana. Međutim, ima i vrlo dobrih biljnih lijekova protiv astme koji se mogu pripremiti u obliku čajeva, prašaka. Evo nekoliko uspješnih recepata za liječe­nje astme.


1. Dobro usitniti list i cvijet podbjela, korijen bijelog sljeza, cvijet i list divizme. Jednu jedaću žlicu te mješavine pre­liti sa 300—400 g ključale vode. Ostaviti poklopljeno 15 do 20 minuta. Zatim ocijediti, po želji zasladiti (po mogućnosti pravim pčelinjim medom), dodati malo limunova soka, ako ga imamo pri ruci, i toplo piti prije jela tri puta na dan po jednu šalicu. Još je bolje, ako je moguće, svaki sat-dva piti po nekoliko gutljaja.

2. Omana i gaveza (korijen), po 3 jedaće žlice, pasje trave, majčine dušice, po 4 jedaće žlice. Priprema se isto kao i pod 1.

3. Žlica hmelja kuhanog nekoliko minuta u 100 g vina i 100 g vode, vrlo je dobar lijek protiv astme.

4. Protiv proširenja pluća kod bronhijalne astme vrlo do­bro koristi, naročito kod izbacivanja ispljuvka, alkoholatura od cijele biljke dragoljuba (bez korijena). Na svakih 100 g 96% jakog alkohola stavi se u bocu jedna jedaća žlica usitnjenog lista divljeg dragoljuba, koji treba da se kvasi
6—8 dana. Nakon toga se ocijedi i uzima, razrijeđen s malo vode, dva do tri puta dnevno jednu kavenu žlicu.

5. Astma cigarete koje se nabavljaju u ljekarnama odlično pomažu.

6. Pržimo 30 dkg šećera. Kad šećer zarumeni, dodamo 9 jedaćih žlica meda i 3 oveće glavice crvenog luka, kojeg pret­hodno isjeckamo na sitno. Tome dodamo 1.500 g vode, sve zajedno dobro promiješamo i stavimo kuhati — poklopljeno — dok se ne ukuha 50% tekućine. Od vremena do vremena potrebno je malo poklopac podizati. Kad se stiša, uvarak procijedimo, stavimo u boce i dobro začepimo. Od tog lijeka uzima se prije jela jedna jedaća žlica. Za vrijeme liječenja zabranjeno je pušiti i uzimati alkohol.

7. Astma se može izliječiti bijelim lukom na slijedeći na­čin: u jednoj maloj žlici iskrižamo poveću krišku češnjaka. Drugom malom žlicom nastojimo iz njega istisnuti što više soka koji će izbiti na površinu. Tada stavimo žlicu u usta i duboko udišemo češnjakovo eterično ulje. Dah se zadrži i zrak ispusti kroz nos. To se čini 5 minuta, zatim se ta kriška luka okrene na drugu stranu i ponovo žlicom pritiska da iz­bije na površinu ulje, a postupak udisanjem traje opet 5 minuta. To se ponavlja s novom kriškom u ukupnom traja­nju od 20 minuta. Zatim se bijeli luk s kruhom pojede. Tako se radi svaku večer 4—6 nedjelja.

8. Uzme se nekoliko kriški bijelog luka, stavi u čistu bijelu prekuhanu krpu ili gazu i zdrobi kakvim prikladnim pred­metom. Tada se na kocku šećera nakapa nekoliko kapi soka i pojede. To se ponavlja svakog jutra natašte do potpunog ozdravljenja.

9. Astmu i slaba crijeva liječi aniš. Dvije žlice aniša sta­viti u pola litre vode i kuhati 10 minuta.

10. Naberite žare koprive i stavite do polovine litrenog lonca. Zatim dodajte 2 jedaće žlice gospine trave i 2 žlice nane (metvice). To se sve zajedno kuha 2—3 minute. Na­kon toga se ostavi poklopljeno da stoji 10—15 minuta. Tada se ocijedi i pije triput dnevno po šalicu. Šest tjedana ne­ćemo primijetiti nikakvo poboljšanje. Koncem sedmog i početkom osmog tjedna bolesnik će tri tjedna mnogo kašljati. Pluća se počinju čistiti, kašalj prestaje i bolesnik ozdravi (ali samo u tom slučaju ako uporno svaki dan tri­put dnevno pije gore spomenuti čaj). Zabranjeno pušenje
i alkohol.

11. Prije spavanja stavite u tanjurić malo smole od bora i time kadite prostoriju u kojoj se spava.

12. Hren dobro očistimo (4 žlice naribamo) i stavimo u prikladnu posudu. Na hren nalijemo vinski ocat, toliko da hren bude po prilici 3 prsta ispod octa. Tada tu masu kuhamo tako dugo dok hren ne postane mekan. Zatim ga ocijedimo i toj količini octa dodamo istu količinu meda.
Sve kuhamo dok se ne zgusne. Dodamo kuhani hren i pu­stimo da još jednom provri. Kad se ohladi, stavimo u sta­klenku i od tog lijeka uzmemo svako jutro i večer po jednu žlicu;

13. Isjeckanog korijena omana uzeti 1 žlicu i preliti to s 2 dcl vrele vode, poklopiti i kad se ohladi piti svaka dva sata zaslađeno medom.

14. Po 20 g aniša, podbjela (cvijeta) i 60 g podbjela (li­sta). Uzeti 3 žlice te smjese i kuhati u pola 1 vode, ostaviti da se ohladi i piti umjesto vode.

15. Pomiješati po 20 g hajdučke trave (list), podbjela, izopa, matičnjaka i crnog sljeza (cvijet). Tri žlice ove mje­šavine preliti sa pola litre vrele vode, poklopiti, ostaviti 2 sata, a zatim piti umjesto vode.

16. Pomiješati po 20 g rosopasa, podbjela, pasjeg drena (plod) i petrovca. 3 žlice te mješavine preliti sa pola litre
vrele vode, poklopiti i ostaviti 2 sata. Zatim ocijediti i piti 3 puta na dan pola sata prije jela.

17. Uzeti po 20 g aniša i podbjela (cvijet) te 10 g podbjelova lista. Od toga uzeti 3 žlice i kuhati 10 minuta u pola
litre vode. Ostaviti pokrito cijelu noć, zatim se pije umje­sto vode.

Nema komentara: