BUBREŽNE BOLESTI





1. Kukuruznu svilu (nitaste njuške), peteljke od trešanja, brezov list, u jednakim dijelovima dobro promiješati. Od te mješavine uzme se jedna jedaća žlica na 2—3 decilitra vode i kuha 1 minut. Zatim se poklopljeno ostavi da se ohladi toliko da se prst može u tekućini držati. Onda se
doda na vrh noža sode-bikarbone. Nakon 10—15 minuta se ocijedi, medom zasladi i toplo pije tri puta dnevno prije
jela. Čaj treba piti 3—9 nedjelja.

2. Preslice, bazgov cvijet po jedaću žlicu, korijen od pirike, koji se prethodno u avanu dobro istuče, lazarkinje, sredinu kore od bazge, nane kudrave ili pitome po dvije je­daće žlice. To se dobro promiješa. Sve ostalo kao pod 1. 3. Stolisnika 4 jedaće žlice, jagode šumske list, bazgov
cvijet — po 2 jedaće žlice i od te mješavine staviti jednu punu jedaću žlicu u tri decilitra vode i kuhati 2—3 minute.
Nakon toga ostaviti poklopljeno 10—15 minuta. Zatim oci­jediti i piti prije jela tri puta dnevno.

4. Čaj od ženske bokvice, jedaća žlica na 3 decilitra vode, kuha se 2—3 minute. Pije se triput dnevno po šalicu.

5. Vodopija korijen, list i cvijet, jedaća žlica na 3 deci­litra vode, kuha se 3—4 minuta. Pije se triput na dan ili pomalo više puta dnevno.

6. Ispržiti suhi kukuruz (kao kavu) i vrući istresti u hladnu vodu. Kad se voda ohladi, ponovno ugrijati i piti triput dnevno po šalicu.

7. U raženo brašno zamijesimo naribanu crnu rotkvu. Na to nalijemo toliko ključale vode, koliko je dovoljno da se načini mekano tijesto. Tom masom namaže se čista bi­jela krpa barem centimetar debljine i time zavije bolno mjesto. Preko toga se priveže topla marama ili flanelska
krpa.

8. U pola litre vina i toliko vode stavi se 8 žlica kadulje samo da prokuha i odmah sa štednjaka skine i ostavi po­klopljeno da stoji nekoliko minuta. Nakon toga se ocijedi i pije više puta dnevno po malu šalicu.

9. Ako bubreg krvari treba uzeti ovaj čaj. Po 50 g rusomače, rastavića i brezova lišća. Od toga uzeti 3 žlice, preliti s 4 dcl vrele vode, poklopiti, 2 sata poslije ocijediti, i piti
cijeli dan.