Čir na dvanaestercu i želucu



1. Rasol od kiselog kupusa (razrijeđen sa malo vode), piti dulje vremena svakog sata po jedaću žlicu. Uživati samo mli­jeko i voćne sokove. Zabranjen je alkohol i duhan.

2. 50 g krumpira oguli se, izriba i na tijesku za čvarke is­tisne sok i popije natašte (ponoviti prije ručka). Kura traje 6 nedjelja. Kroz to vrijeme držati strogu dijetu. Uspjeh si­guran.

3. Gospine trave, majčine dušice, žare koprive, preslice poljske, bokvice ženske, mišjakinje — po 50 g; kamilice, cvi­jet nevena, cvijet arnike, korijen angelike — po 30 g; pasjakovine 40 g. Sve to dobro promiješati i od te mješavine jednu žlicu preliti sa pola litre ključale vode i pustiti 1 sat da stoji poklopljeno. Procijediti i piti kroz 6 tjedana triput dnevno po šalicu prije jela. Aspirini zabranjeni, jer potiču napadaje. Kloniti se slanih, kiselih i paprenih jela kao i osta­lih začina.

4. Pelina pola kavene žlice, gaveza, korijen kantariona, bo­rovice (plod) grubo istučen u avanu, po 50 g, dobro promije­šati. Od te mješavine jedaća žlica kuha se 2—3 minute u 3 decilitra vode. Zatim neka stoji 10—15 minuta. Tad ocije­diti, medom zasladiti i piti toplo pola sata prije jela. Za vrijeme liječenja mora se držati najstroža dijeta: juhu i meso izostaviti, ili to jesti samo u krajnjem slučaju kao
posljednje.

5. Iđirota, gaveza, petrovca po 2 jedaće žlice, kantariona, kičice, stolisnika po 3 jedaće žlice. Sve se dobro promiješa. Od te mješavine uzeti jedaću žlicu na dva decilitra ključale vode. Ostalo kao pod 1.

6. Kroz 20 dana uzima se ujutro natašte decilitar soka od krumpira koji je pripremljen prethodni dan navečer, a na­večer prije spavanja decilitar soka koji je pripremljen isti dan ujutro.

7. Islandskog lišaja 4 jedaće žlice, nevena (samo latice), ružmarina, po 2 jedaće žlice. Sve dobro promiješati i od ove mješavine uzeti 2 jedaće žlice i preliti sa 3 decilitra klju­čale vode, ostaviti da stoji 10—15 minuta. Tada ocijediti, zasladiti medom i piti triput dnevno prije jela.

8. Glavicu kupusa samljeti na stroju za mljevenje mesa i pustiti preko noći da stoji. Tad se procijedi kroz gazu. Pije se sok sedam dana svako jutro natašte po jednu žlicu.

9. Kod čira na želucu, katara crijeva (gastritis) i kod mno­gih nutarnjih bolesti koristi med. Ako se tri mjeseca svaki dan ujutro natašte i navečer prije spavanje uzme po 30—40 g meda, a preko dana pomalo
pojede 40—50 g — ozdravit ćemo sigurno. (Preporuča se kestenov med.)

10. Dva mjeseca treba jesti uglavnom samo mlijeko i ma­slac. Ukratko, živjeti na strogoj dijeti. Kasnije jogurt. Namo­čiti malo korijena lincure sa malo pelina u 300 g hladne vode. To piti svako jutro natašte.

11. Svako jutro natašte treba popiti kavenu žlicu komovice u kojoj se kvasila nekoliko dana arnika 1 : 20. Navodno će čira nestati i bez dijete.

12. Po 50 g gaveza, dunjina i lanena sjemena i po g sladića i lista stolisnika prelije se s jednom litrom vrele vode, po­klopi, poslije 6 sati ocijedi i pije umjesto vode.

13. Trputac zgnječiti i taj svježi sok piti. Odlično je sred­stvo protiv čira na želucu i dvanaestercu.

14. Uzeti po 50 g gaveza, dunjina i lanena sjemena te slat­kog korijena i hajdučke trave po 20 g. Sve izmiješati i preliti litrom vrele vode. Ostaviti 6 sati poklopljeno, zatim ocijediti i piti umjesto vode.

15. Samljeti korijen iđirota te slatki korijen, uzeti 1 žlicu u jakom čaju kamilice.

16. Preslice, majčine dušice i pelina po 20 g, sve to pomije­šati, uzeti 1 žlicu i skuhati u 2 decilitra vode. Čaj se ocijedi i pije po 1 gutljaj svakog sata.

17. 2 g samljevene piskavice (sjeme) ili grčko sijeno (u lje­karni) uzeti s medom 4 puta na dan. Med se uzima radi neu­godnog mirisa sjemena.

18. 1 žlicu trpuca kuhati 5 minuta u pola litre vode. Osta­viti pola sata, ocijediti i piti (po želji s medom) ujutro na­tašte, u podne i navečer po 2 decilitra. Kura traje 30 dana i za to vrijeme ne smije se jesti svinjsko i govedsko meso, mast ni plava riba, niti piti alkohol. Treba jesti piletinu, te­letinu i ribu na ulju. Sigurno liječi čir na dvanaestercu.