Gripa



1. Nane, lincure — po 2 jedaće žlice, pelina pola jedaće žlice. Dobro promiješati i od te mješavine jedaću žlicu pre­liti sa 2 decilitra ključale vode, ostaviti 10—15 minuta sta­jati, zatim ocijediti i piti triput dnevno po šalicu ili svaki sat--dva po nekoliko gutljaja.


2. Šimšira divljeg, korijen ili kora — pola jedaće žlice, ka­milice, drenka korijena, stolisnika — po jedaću žlicu, lista jagode šumske 2 jedaće žlice. Priprema se kao pod 1.

3. List podbjela, cvijet bazge, korijen maslačka — po 2 je­daće žlice; cvijeta lipe, bokvice ženske — jedaću žlicu. Pri­prema kao pod 1.

4. U 2 decilitra vode ukuha se 4 jedaće žlice prave, fine samljevene kave, u to se nacijedi sok od jednog povećeg li­muna, ulije 4 jedaće žlice ruma i sve zajedno popije u tre­nutku kad se osjeća napad groznice.

5. U pola litre dobre komovice stavi se 4 jedaće žlice fino isjeckanog korijena od maslačka i ostavi sat-dva stajati. Te rakije, zajedno s korijenom, pije se po čašica triput dnevno.

6. Bazgov list, korijen angelike, kamilice, cvijet lipe, gospi­na trava, cvjetovi vrbe, list divizme, korijen aniša — od sva­kog uzeti po žlicu i krišku bijelog luka. Sve se dobro usitni, dobro promiješa. Od te mješavine mala kavena žlica prelije se s 200 g ključale vode i ostavi da stoji poklopljeno 15 mi­nuta. Pije se ujutro natašte i navečer po šalicu.