Gripa
1. Nane, lincure — po 2 jedaće žlice, pelina pola jedaće žlice. Dobro promiješati i od te mješavine jedaću žlicu preliti sa 2 decilitra ključale vode, ostaviti 10—15 minuta stajati, zatim ocijediti i piti triput dnevno po šalicu ili svaki sat--dva po nekoliko gutljaja.
2. Šimšira divljeg, korijen ili kora — pola jedaće žlice, kamilice, drenka korijena, stolisnika — po jedaću žlicu, lista jagode šumske 2 jedaće žlice. Priprema se kao pod 1.
3. List podbjela, cvijet bazge, korijen maslačka — po 2 jedaće žlice; cvijeta lipe, bokvice ženske — jedaću žlicu. Priprema kao pod 1.
4. U 2 decilitra vode ukuha se 4 jedaće žlice prave, fine samljevene kave, u to se nacijedi sok od jednog povećeg limuna, ulije 4 jedaće žlice ruma i sve zajedno popije u trenutku kad se osjeća napad groznice.
5. U pola litre dobre komovice stavi se 4 jedaće žlice fino isjeckanog korijena od maslačka i ostavi sat-dva stajati. Te rakije, zajedno s korijenom, pije se po čašica triput dnevno.
6. Bazgov list, korijen angelike, kamilice, cvijet lipe, gospina trava, cvjetovi vrbe, list divizme, korijen aniša — od svakog uzeti po žlicu i krišku bijelog luka. Sve se dobro usitni, dobro promiješa. Od te mješavine mala kavena žlica prelije se s 200 g ključale vode i ostavi da stoji poklopljeno 15 minuta. Pije se ujutro natašte i navečer po šalicu.