GROZNICA






1. U početnom stanju groznice može se bolesniku dati li­munada: limun se izreže na kriške, sjemenke se uklone. Li­mun se stavi u litru vode da se kvasi dva sata. Nakon toga se po želji medom zasladi i preko dana pije umjesto vode.

2. Brezove kore, bazgovog cvijeta po 2 jedaće žlice, kičice, lipovog cvijeta, lincure po jedaću žlicu. Dobro sve promije­šati i od ove mješavine 2 jedaće žlice preliti s 3 decilitra ključale vode. Ostaviti da stoji poklopljeno 10 minuta, za­tim ocijediti, zasladiti, dodati malo soka od limuna i sva­
ki sat-dva piti po nekoliko gutljaja.

3. Ružmarina, iđirota, kičice, kore od narandže — po jeda­ću žlicu; bozurovog lista i cvijeta, majčine dušice — po pola jedaće žlice. Sve dobro pomiješati i od te mješavine 2 je­daće žlice preliti s 3 decilitra ključale vode. Sve ostalo kao pod 2.

4. Treba sitno iskosati 4—6 kriški bijelog luka (češnjaka) — i u šalici sa žlicom meda dobro promiješati. To jesti natašte svako jutro 4—5 dana. Ako se ljutina teško podnosi, može se iza toga popiti malo toplog mlijeka.

5. Bazgove kore (gornji sloj se ostruže) — 4 jedaće žlice kuha se 5 minuta u pola litre vode. Ostavi 5—10 minuta poklopljeno stajati, zatim se ocijedi. Pije se triput dnevno po šalicu ili češće preko dana po nekoliko gutljaja.