IŠIJAS I UPALA ZGLOBOVA





1. Stolisnika, čička list po 4 jedaće žlice; rusomače, zečje­ga trna — po 2 jedaće žlice. To sve pomiješati. Od te mje­šavine 2 jedaće žlice kuhati 5 minuta u 3 decilitra vode.
Zatim ostaviti da se kvasi 15—20 minuta. Tada ocijediti, do­dati soka od povećeg limuna (obavezno) zasladiti po želji medom i piti svaki sat-dva po nekoliko gutljaja.

2. Zdrave čiste zobi jedaću žlicu kuhati 2—3 minute u dva decilitra vode, ocijediti i piti nekoliko puta dnevno po šalicu. U isto vrijeme stavljaju se na bolna mjesta oblozi od kuhane vruće zobi — svaka 4 sata. Za tu svrhu može da po­služi i čista čarapa. Moraju biti dvije: dok je jedna na tijelu,
druga se priprema, ili već prema veličini bolne površine, upotrijebe se obadvije u isto vrijeme.

3. Četvrt kg meda pomiješa se sa čistim negašenim vap­nom, namaže se obilato na lanenu krpu i time obloži bolna mjesta. Obloge treba mijenjati svaka 4 sata.

4. Divlji se kesten istuče kladivom na čistoj daski. Litrenu staklenku napunimo time do polovice, onda nalijemo do vrha 96 postotnog jakog alkohola (špirita). Tako pripremlje­nu bocu dobro zatvorimo pergament-papirom i ostavimo sta­jati četiri nedjelje. Nakon tog vremena procijedimo i tom tekućinom masiramo bolna mjesta, triput dnevno tako dugo dok bolest posve ne prestane.

5. Treba svaki dan bolna mjesta masirati smrekovom smo­lom dok bolest sasvim ne prestane.

6. U jednu litrenu bocu staviti tri četvrtine litre dobre ko­move rakije. Zatim potražiti mravinjak i postaviti kraj njega bocu tako da mogu mravi unići. Kad se nakupi mnogo mrava u rakiji, boca se zatvori i ostavi 4 nedjelje na suncu. Tada se ocijedi i tom tekućinom masiraju bolna mjesta. Svaki bolesnik za nekoliko mjeseci ozdravi.

7. 10—20 dekagrama kristalne morske soli prelije se sa 20 do 25 litara ključale vode i pusti da zavri. Čim uvri, ulije se u poveću posudu i kupaju bolna mjesta (bolesne dijelove tijela) koliko se vruće može izdržati. To se ponavlja svaku večer prije spavanja. Nakon kupelji ide se u topao krevet. Tamo se bolesniku masiraju bolesni dijelovi tijela čistim vinskim octom u kojem se deset dana na toplom mjestu kva­silo 15—20 dekagrama korijena od bljušta. Za vrijeme kva­šenja boca se jednom dnevno protrese. Nakon što se pet večeri kupa, pređe se na pranje bolnih mjesta s trinjem od sijena (5—10 pregršti na 20 litara vode kuha se 15 minuta).
Za vrijeme parenja treba posudu, zajedno sa bolnim dijelom tijela prekriti dekom ili plahtom da se para ne gubi uzalud­no. Zatim se u toplom krevetu masira vinskim octom u ko­jem se kvasio usitnjeni korijen bljušta, kako je to gore opi­sano.

8. Trule jabuke liječe išijas ako se njima oblažu oboljela mjesta 14 dana.