Upala grla — angina



1. Bijeli sljez i crni korijen — od svakog po tri jedaće žli­ce — dobro promiješati. Od te mješavine uzeti jedaću žlicu na 2 decilitra ključale vode i ostaviti 10—15 minuta. Ocije­diti, dodati meda i time ispirati (grgljati) grlo. Može se malo svaki put i popiti.

2. Jedaću žlicu petrovca, jedna makova glavica (za djecu četvrtina glavice). Tome dodati još malu žlicu lanenog sje­mena. Ostalo kao pod 1.

3. Grlo se može ispirati i dobrom slanom komovicom više puta dnevno.

4. Pšenične mekinje dobro se navlaže octom u jednoj po­sudi. Na toploj peći to se dobro promiješa i ugrije koliko se može podnijeti. Time se zavije vrat preko noći. Dobro je prije toga vrat dobro izmasirati toplim uljem.

5. U gornju svrhu može se upotrijebiti i duhan: u šalici mlijeka skuhaju se 3 omanja lista duhana (ili mala pregršt prostog lulaša). Kad provri, ocijedimo i tom toplom teku­ćinom grgljamo više puta dnevno. Mlijeko se ne smije piti pošto tjera na povraćanje. Liječenje se ponavlja sve dok bo­lesnik ne ozdravi.

6. U litru vode stavi se 4—5 jedaćih žlica jelovog lišća (iglica) i ostavi sat-dva da se kvasi. Zatim 5 minuta kuhati i ostaviti poklopljeno da stoji 10 minuta. Nakon toga ocije­diti i tom vodom ispirati grlo, a topao list sve­zati na bolno mjesto. To se ponavlja nekoliko dana svako
jutro i večer. 7. Navodno je dobar i ovaj lijek: jedno prijesno jaje raz­muti se u zašećerenoj vodi i pije dva puta dnevno.

8. Dvije žlice brašna od bijelog kukuruza kuha se 1—2 mi­nute u 300—400 g vode. Taj lijek se pije dulje vrijeme po­slije jela, triput dnevno po šalicu.

9. Vrlo dobar lijek protiv uporne bolesti angine: dvije litre vode stavi se na štednjak. Kada voda zavri, doda se dvije dobre šake poljske preslice i kuha 10 minuta. Preslica se iz vode izvadi, stavi u usku vrećicu ili u žensku čistu čarapu, i vruća, koliko se može izdržati, omota oko vrata. Preko toga staviti suhu flanelsku krpu. Oblog se mijenja svaka 2—3 sata. Nakon osmog obloga bolesnik će biti zdrav.