1. Po Kneippu: korijen maslačka i pirevine, vodopije list — u jednakim dijelovima. Jedaću žlicu tog bilja kuhati 3 minute i piti više puta dnevno po šalicu.
.jpg)
3. Cvijet crnog sljeza — jedaća žlica, kičice — 4 jedaće žlice, vrisak primorski, nane kudrave ili pitome — po 3 jedaće žlice. Sve dobro promiješati i pripremiti kao pod 2.
4. List i cvijet podbjela u jednakim dijelovima dobro promiješati. Od te mješavine jedaću žlicu kuhati u 3 decilitra vode 2—3 minute. Ostavi se malo stajati, zatim se zasladi medom ili kandis šećerom i pije prije objeda i večere.
5. četvrt litre mlijeka skuhamo, dodamo jedno tučeno jaje i jedaću žlicu meda. Pije se toplo ujutro i navečer. 6. Četvrt litre zobi kuha se u litri vode tako dugo dok se zob potpuno ne skuha. Tada se ocijedi pritiskivanjem, doda sok od ovećeg limuna i pije triput dnevno po šalicu. Ne
smije se sladiti.