Za čišćenje krvi





1. Po Kneippu: korijen maslačka i pirevine, vodopije list — u jednakim dijelovima. Jedaću žlicu tog bilja kuhati 3 minute i piti više puta dnevno po šalicu.

2. List jagode šumske — 4 jedaće žlice, list kupine i nane — po 2 jedaće žlice, matičnjak 5 jedaćih žlica. Sve dobro promiješati. Od te mješavine jedaću žlicu preliti s 2 decilitra ključale vode, ostaviti da stoji 10—15 minuta. Zatim ocije­diti, dodati soka od limuna i piti prije jela triput dnevno.

3. Cvijet crnog sljeza — jedaća žlica, kičice — 4 jedaće žlice, vrisak primorski, nane kudrave ili pitome — po 3 je­daće žlice. Sve dobro promiješati i pripremiti kao pod 2.

4. List i cvijet podbjela u jednakim dijelovima dobro pro­miješati. Od te mješavine jedaću žlicu kuhati u 3 decilitra vode 2—3 minute. Ostavi se malo stajati, zatim se zasladi medom ili kandis šećerom i pije prije objeda i večere.

5. četvrt litre mlijeka skuhamo, dodamo jedno tučeno jaje i jedaću žlicu meda. Pije se toplo ujutro i navečer. 6. Četvrt litre zobi kuha se u litri vode tako dugo dok se zob potpuno ne skuha. Tada se ocijedi pritiskivanjem, doda sok od ovećeg limuna i pije triput dnevno po šalicu. Ne
smije se sladiti.