Akne i težina

Adolescenti i mlađe osobe mogle bi, čini se, spriječiti akne kontroliranjem težine. Istraživači su otkrili da prekomjerna težina i izražene akne, od kojih pati jedan od pet tinejdžera, idu ruku pod ruku i to posebno kod mladih žena

Iako još nije jasno zašto, čini se da višak androgenih hormona koji je uzrokovan debljinom igra važnu ulogu u pojavi akni. Nedavno je u američkom stručnom časopisu Archives of Dematology objavljenja studija u kojoj je sudjelovalo 3600 adolescenata. Istraživači su mjerili njihovu težinu i njen mogući utjecaj na stanje kože, a u ispitivanje su uključili i druge važne faktore poput dobi, puberteta i prehrane.

Iako se desetljećima smatralo da ne uzrokuje akne, prehrana koja obiluje šećerima, odnosno često konzumiranje gaziranih pića, slatkiša i brze hrane može potaknuti izbijanje akni. Takva hrana stimulira navalu inzulina koji pojačava lučenje sebuma i upale.

I jedna europska studija pokazala je da je povišeni indeks tjelesne mase povezan s izbijanjem akni. Smatra se da ovaj problem jače zahvaća djevojke zbog snažnijih emocionalnih reakcija, pri čemu se otpuštaju hormoni stresa koji dodatno pogoršavaju problem i stvaraju začarani krug.