Arganovo ulje za ljepotu i zdravlje

Po sastavu, bazna ulja slična su sebumu koji proizvode žlijezde lojnice i sadržavaju stotine ljekovitih molekula kao što su esencijalne masne kiseline, vitamini, minerali i antioksidansi, prijeko potrebni za pravilno funkcioniranje organizma. Zato su pogodna za ljepotu ali i za zdravlje. Evo za što je dobro arganovo ulje

Za ljepotu
Ulje afričkog naroda Berbera nezamjenjivo je u njezi suhe i zrele kože čijem licu vraća mladost, ublažujući bore i nadoknađujući elastičnost. Brzo se upija i ne zatvara pore pa je pogodno i za masnu kožu. Budući da umiruje, štiti i regenerira te ublažuje i zacjeljuje ožiljke od opeklina ili vodenih kozica, korisno ga je imati i u kućnoj ljekarni. Njegovo protuupalno djelovanje pomaže i u tretiranju seboreje, dermatitisa i psorijaze. Možete ga koristiti i tijekom trudnoće za prevenciju nastanka strija.

Osim za njegu kože, ovo ulje pogodno je za jačanje krhke kose i noktiju. Jednom na dan prste namačite 10-ak minuta u mješavini nekoliko kapi arganovog ulja i limunovog soka. Ako nekoliko kapi tog berberskog zlata umasirate na tjeme i u suhu kosu, potaknut ćete rast vlasi i zaštititi ih od pucanja. Pustite da djeluje pola sata ili tijekom noći, a zatim operite kosu blagim šamponom. Želite li ga pomiješati s nekim drugim baznim uljem, dodajte ga u omjeru 30:70 ml nekog drugog baznog ulja.

Za zdravlje
Zbog visokog sadržaja fitosterola pokazalo se vrlo učinkovitim za smanjenje upala i lošeg kolesterola. Također, redovita konzumacija arganovog ulja blagotvorno utječe na probavu i štiti kardiovaskularni sustav. Djeluje i kao prirodni analgetik pa ga mogu koristiti osobe koje pate od artritisa.