Čudotvorni trio ulja

Poznajemo neke biljke koje sadrže vrlo ljekovite tvari, ali se njihovo eterično ulje ne da destilirati, ili je to ulje preskupo. Da bismo ipak upotrijebili njihove ljekovite moći, služimo se namakanjem. Veću količinu takve biljke narežemo, namočimo u veliku posudu biljnog ulja (bademovo, sojino, suncokretovo, zobeno...) i ostavimo nekoliko dana na sunčanom mjestu. Broj dana ovisi o biljci koju namačemo. Biljno ulje djeluje u ulozi otapala i izvlači iz biljke sve tvari, koje su u njemu topive: eterično ulje, biljne boje... Tako dobiveno ulje procijedimo i ulijemo u manje bočice. Namakati, inače, možemo svaku biljku. Najčešće korištena ulja dobijena na ovaj način su:

1. Ulje aloe vere (Aloa vera)
dobiva se iz listova pustinjske biljke istog imena. U tim listovima je pohranjena vlaga u obliku želatinaste tekućine koja sadrži enzime, vitamine, proteine i minerale. Svježi listovi narežu se i namoče u bi-lijno ulje (najčešće sojino). Tako dobiveno ulje sadrži većinu tvari iz svježih listova koje su za ljudsku kožu blagotvorne.
Ulje aloe vere vrlo dobro regulira vlažnost kože, obnavlja je i osvježava. Najbolji je izbor u njezi kože opečene suncem. Pri liječenju psorijaze, ekcema ili kožnih alergija posebno dobro podupire djelovanje eteričnih ulja.

2. Ulje kantariona - gospine trave (Hypericum perforatum)
poznato je po svojoj rubin crvenoj boji. Cvjetovi se namaču tri nedjelje u (najčešće maslinovom) ulju na jakom suncu.
Tako dobiveno ulje odlično je za sve vrste kožnih upala i opekotina (također sunčanih) kao i pri upalama živaca (lumbago, išijas). Dodatak određenih eteričnih ulja povećava mu ljekovitu moć.

3. Nevenovo ulje (Calendula officinalis) dobiva se iz cvjetova koji se namaču u maslinovom ulju. Učinkovito je pri zacjeljivanju dekubitusa, kod popucanih kapilara, ogrebotina, upala desni i zakrčenih žila. Vrlo je blagotvorno kod kožnih problema (raspucana, ozebla koža), posebno dobro djeluje kao podloga eteričnim uljima pri liječenju suhih ekcema. Kako je to ulje samo po sebi vrlo ljekovito, učinkovitost mu se povećava dodavanjem eteričnih ulja.
Macerirana ulja koja srećete u trgovinama također su primjerena za masažne mješavine, ako su određene kvalitete: mrkvino, makovo, ulje arnike, melisino, ulje lipinih cvjetova.

Koliko eteričnog ulja smijemo dodati nosivom ulju?
U 50 ml nosivog ulja dodamo pet do 20 kapljica eteričnog ulja. Kod djece broj kapljica prepolovimo. Kapljica može iznimno biti i više. Kod eteričnih ulja vrijedi: što je manja koncentracija, dublje će eterično ulje prodrijeti u osjećajnu/psihološku sferu, što je koncentracija veća, više će djelovati samo na tijelo.
Osnovni podaci o mjerama, koji će vam pomoći kod pripreme vaših mješavina:
Jedan mililitar eteričnog ulja sadrži pri bližno 20 kapljica, ako ih mjerimo u uobičajenoj bočici s ugrađenom kapaljkom. Kapljice iz apotekarske pipete su dosta manje, u jednom mililitru ih je približno 30. Pri mjerenju baznog (nosivog) ulja može nam pomoći pribor za jelo: čajna kašičica = pet ml; supena kašika = 15 ml.