Nagle promjene tipa kože

   Mnogo je osoba koje i ne znaju kako bi točno odredili tip svoje kože (nekada je za to zaista potreban kozmetičar ili dermatolog), a onda se još i desi da se tip kože naglo promijeni. Tad se postavlja pitanje - da li su uopće moguće nagle promjene tipa kože ili je riječ o nečem drugom? Promjene tipa kože su i te kako moguće - ne radi se o krvnoj grupi, već o nečemu znatno više promjenjivom.
Na primjer, osobe koje su u pubertetu imale veoma masnu i problematičnu kožu mogu kasnije dobiti normalan ten. Ili, oni kojima je lice u pubertetu bilo normalno, bez masnoća i bubuljica, mogu kasnije da dobiju suhu kožu i da rano dobiju bore. A promjene se mogu desiti i mnogo brže od toga.
Jedna od čestih naglih promjena tipa kože jeste kad koža, zbog hladnoće, u vrlo kratkom roku iz normalnog ili mješovitog tipa pređe u grubu i suhu.
Pored izlaganja drastično promijenjenim vremenskim uvjetima, na naglu promjenu tipa kože može utjecati i potpuno neadekvatna njega lica, recimo, preagresivnim sredstvima za čišćenje uz korištenje velike količine šminke slabog kvaliteta. Šta tad? U principu, potrebno je njegu lica prilagoditi svom tipu kože - u ovom slučaju, naglo promijenjenom tipu kože.
Ako je koža naglo postala suha, potrebna su joj sredstva za hidriranje i regeneraciju, a ako je, uz to, postala i gruba, potreban joj je i piling kako bi se uklonile mrtve ćelije. Ukoliko je, pak, postala masna, potrebno joj je nešto za hidriranje, kao i nešto što će regulirati lučenje masnoća. Ako niste sigurni o kakvoj se točno promjeni radi i kakva bi bila adekvatna njega, posavjetujte se s kozmetičarom ili dermatologom. Još nešto: prilikom nagle promjene tipa kože nije loša ideja stara sredstva za njegu, ako im nije istekao rok trajanja, sačuvati u frižideru. Ako su promjene nagle, uz adekvatnu njegu koža se vrlo često brzo vrati na prethodno stanje, pa će vam nakon tog povratka ono što ste ranije koristile ponovo prijati.