Trikovi koji brišu godine s lica

SAVJET: Ne zaboravite da očistite vrat i područje iza uha. Radite to sporo i nježno, ne povlačite kožu, već lagano od sredine prema ivicama lica.
Pazite na osjetljivu kožu oko očiju jer se tu bore javljaju ranije nego na ostalim dijelovima lica.
Na spavanje sa čistim licem
Lice treba da čistite svako veče, bez obzira da li ste našminkani ili ne. Vatom natopljenom sredstvom za čišćenje (ili običnom vodom) pređite preko lica i pogledajte vatu - u trenutku ćete shvatiti koliko prljavštine ima na vašem nenašminkanom licu. Čestice nečistoće i prašine iz zraka, znoj i sebum koje koža prirodno luči, skupljaju se tijekom dana na površini kože, a rezultat je ubrzano starenje.

Vratite koži sjaj
Prirodno je da koža s godinama gubi sjaj i postaje tamnija, jer se sa starenjem usporava proces obnavljanja ćelija. Važno je da redovno odstranjujete sloj odumrlih ćelija kože, koje se upravo zbog usporenog prirodnog procesa obnavljanja prekomerno nakupljaju na površini, ne odvajaju se i ne ljušte prirodno. One dodatno otežavaju obnavljanje kože, oduzimaju joj svježinu, a pritom sprječavaju prodiranje aktivnih sastojaka iz proizvoda za negu lica.

SAVJET: Obavite piling jednom tjedno. Ako imate osetljivu kožu, piling radite jednom u dva tjedna i izbjegavajte proizvode sa zrncima.
Vašoj koži više odgovara piling s voćnim kiselinama ili nekim drugim sastojcima koji pomažu skidanju odumrlih ćelija.
Oni se koriste kao maska, ne utrljavaju se, već se drže na koži 10-15 minuta i ispiraju mlakom ili hladnom vodom.
Piling nanosite malim kružnim pokretima, vrhovima prstiju.
Pripazite, piling se ne nanosi na kožu oko očiju.

Podočnjaci
Istina je okrutna: jako izražene podočnjake i kesice ispod očiju potpuno odstranjuje tek estetska hirurgija. Ali, ako je reč o podočnjacima koji se pojave posle probdevene noći, zbog umora i stresa, postoje dobri trikovi kako da ih uklonite.

SAVJET: Poznat je trik s vrećicama ohlađenog čaja od kamilice koje se stavljaju na obrve. Rezultat će biti podjednako dobar i ako na oči jednostavno stavite vatu namočenu u ledenu vodu. Drugi trik zahteva malo strpljenja, ali daje najbolje rezultate. Pripremite vrećice sa ljekovitim biljem: od komadića svile ili mekane pamučne tkanine sašijte dvije vrećice dovoljne veličine da pokriju područje oko obrva do ruba podočnjaka. Pre nego što zašijete poslednju ivicu, napunite kesice ljekovitim biljem. Završite tretman nanoseći na obrve nekoliko kapi proizvoda za njegu kože oko očiju. Umasirajte ga malim kružnim potezima, posebno u ivice očne duplje.

Hidriranje
Suhoj, mješovitoj i masnoj koži neophodna je voda. Potrebno je svakodnevno održavati optimalnu količinu vode u koži. S godinama to postaje neizbežan dio njege jer lojne žljezde slabije luče sebum, a površinski sloj kože gubi elastičnost i čvrstoću. Te promjene treba nadoknaditi primjerenom njegom, posebno ako imate suhu kožu na kojoj se tragovi vremena vide prije i jače nego na masnoj ili kombinovanoj koži.

SAVJET: Najvažnije je da nikad ne započnete dan bez potpune zaštite, pogotovo kada je sunčano vrijeme.
Mogu pomoći tonirane kreme za dan, jer neke sadrže i zaštitu od sunca.
Ako koristite tekući ili kompaktni puder, odaberite onaj s lifting efektom.
Svako veče na očišćeno lice nanesite kremu za noć.
Te kreme daju posebno dobre i brzo vidljive rezultate jer je obnova ćelija kože najintenzivnija upravo noću, između ponoći i četiri sata ujutro. Pritom, koža noću bolje upija aktivne sastojke.

Ukrotite obrve
Žene koje su nekada prihvatile modu drastičnog čupanja ili brijanja obrva danas plaćaju cijenu: obrve su im proređene. Šta da učinite kada je šteta već napravljena ili kako ukrotiti obrve bez dodatne štete?

SAVJET: Za obrve koje su jako proređene ili ih uopšte više nema, najbolje rešenje je polutrajni mejkap, postupak sličan tetoviranju koji se izvodi u specijalnim kozmetičkim salonima.
Moguće je savršeno oblikovati obrve tako da izgledaju potpuno prirodno, a rezultat traje dve do tri godine.
Umjesto toga možete i svakodnevno iscrtavati obrve.
S godinama se obrve opuste i sužavaju oko. Sakrićete nekoliko godina ako stanjite obrve, posebno u sredini, iznad mrežnjače oka.