Zdravlje iz jabučnog octa

  U koliko niste bili upoznati sa činjenicom jabučni ocat ne samo da poboljšava okus hrane, već i liječi upale grla, bolove u mišićima te snižava šećer u krvi.
U doba suvremene medicine često znamo zaboraviti na sve prednosti prirodnih lijekova koje su koristili naši stari. Ovdje možete pročitati sve o ljekovitim svojstvima i djelovanjima jabučnog octa:

Jabučni ocat, osim što liječi upalu grla olakšava i disanje.
Također je djelotvoran i protiv dijareje koja bude izazvana raznim bakterijskim infekcijama, ali ga je kod konzumacije  potrebno razrijediti jer u protivnom uništava zubnu caklinu.
Dvije žlice jabučnog octa prije spavanja korisna su pomoć oboljelima od dijabetesa jer snižavaju jutarnju razinu šećera u krvi i to za nekih 4 do 6 %.
Zdravlje iz jabučnog octaJabučni ocat je dobar alternativni lijek protiv raznih oboljenja; na primjer, čim osjetite prve znakove peckanja u ustima, odmah potražite pomoć u njemu. Kiselina iz jabučnog octa učinkovita je kod uništavanja klica te pomaže pri uklanjanju brojnih infekcija. Jednostavno promiješajte 1/4 šalice jabučnog octa sa 1/4 šalice tople vode te sa dobivenom otopinom ispirite grlo svakih sat vremena dok nadraženost ne prestane.
Kod začepljenog nosa popijte čašu vode sa žlicom jabučnog octa. Ovaj napitak će ublažiti napetost u sinusima što će olakšati disanje.
Jabučni ocat regulira probavu, te ukoliko namjeravate jesti hranu koja se teže probavlja, u čašu tople vode dodajte 1 žličicu meda i 1 žličicu jabučnog octa. Napitak popite 30 minuta prije obroka što će efikasno spriječiti zatvor.
Jabučni ocat je izrazito kisel, pa se uvijek treba razrijediti vodom ili sokom. Čist jabučni ocat, kao što smo već napisali, može uzrokovati oštećenja zubne cakline i osjetljivog tkiva usta i grla.
Tjelovježba uzrokuje stvaranje mliječne kiseline u tijelu, što za posljedicu stvara osjećaj velikog umora. Aminokiseline koje se nalaze u jabučnom octu učinkovito sprečavaju proces stvaranja mliječne kiseline, a također sadrži kalij i enzime koji uklanjaju osjećaj umora.
Konzumacija jabučnog octa se ne preporuča kod oboljelih od osteoporoze.