LJEKOVITE BILJKE - G

GAVEZ korijen (Symphyti radix)
Sadrži alantoin, trijeslovine, sluzi, škrob, triterpene, sitosterol, auksin, aspargin, aminokisline i nešto pirolizidinskih alkaloida zbog kojih se ne preporuča uzimati gavez. Koristi se izvana ili u obliku obloga, praha, masti i kupka, te za sve vrste povreda kostiju, ligamenata, krvnih žila, oteklina od udaraca, uganuća ili prijeloma. To je najdjelotvornija biljka za zacjeljivanje rana (alantoin).

GINKO list (Ginkgo bilobae folium)
Sadrži ginkoflavonglikozida i ukupnih terpenlaktona.Poboljšava cirkulaciju i povećava protok krvi. Kao bogat izvor flavonoida, ginko se koristi kod različitih poremećaja i insuficijencija krvnih i limfnih žila periferne cirkulacije, za tretman cirkulacijskih poremećaja, utječe na povećanje sposobnosti koncentracije, stimulira učenje i pamćenje, ublažava vrtoglavice te ublažava bolove i grčeve u mišićima.

GINSENG korijen (Ginseng radix)
Sadrži ginseng glikozide i još mnogo kompleksnih spojeva koji daju djelotvornost biljke. Ginseng ima povoljnih učinaka na stres, tjeskobu, depresiju; poboljšava pamćenje i koncentraciju, usporava proces starenja i čuva životnu snagu i volju za životom; pomaže u poboljšanju moždanih aktivnosti i pojačava izlučivanje adrenalina. Poboljšava efikasnost rada pluća i povećava njegov kapacitet te smanjuje osjećaj zamora. Jača i osvježava organizam.

GLOG cvijet (Crataegi flos)
Sadrži eterično ulje, mangana, flavonoid quercitrin, trimetilamin, sluzi. Cvijet gloga je izvrsno sredstvo protiv stresa i nesanice, djeluje umirujuće na srce i centralni živčani sustav, pomaže kod visokog tlaka, kod kardiovaskularnih tegoba, kardiotoničnim i diuretičnim djelovanjima.

GLOG plod (Crataegi fructus)
Uz ostale elemente sadrži antocijanske heterozide, saponozide vitamin C, masno ulje, šećer, limunske, vinske i druge organske kiseline, alkaloid berberin... Ljekovitost bobica je zabilježena, osobito kod arteria coronaria cordis, gdje glogova ljekovitost dolazi do punog izražaja.

GLOG cvjetovi i listići (Crataegi summitas)
U cvijetu i listu ima flavonskih i antocijanskih heterozida, saponozida, guanina, adenina, sitosterola, holina, acetilholina, izoamilamina, aromatskih aminokiselina, triterpenoida, tanina, masnog ulja, šećera, limunske, vinske i drugih organskih kiselina, alkaloida, berberina, glikozida florizina. Pomaže u jačanju srca starih osoba kroz jačanje stjenki srca i žila, opterećenog srca, hipertoničara, kod smetnji srčanog ritma, cerebralnih smetnji u krvotoku.

GORUŠICA BIJELA sjeme (Sinapis albae semen)
Sadrži masne glikozide (sinalbin), gorke tvari, proteine i masna ulja.Koristi se kao začin koji potiče apetit, olakšava probavu, smanjuje želučanu kiselinu a djeluje i kao ekspektorans ( olakšava iskašljavanje)

GOSPIN PLAŠT (VRKUTA) zelen (Alchemillae herba)
Sadrži trijeslovine, saponina, gorke tvari i smole. Korištena kao čaj ili kupka, pomaže kod bolnih menstruacija ublažavajući grč mišića.

GOSPINA TRAVA (KANTARION) zelen (Hyperici herba)
Glavni sastojak kojemu se pridodaje lijek. Djelovanje je hipericin, a sadrži još i lavonoida, karotenoida i nikotinske kiseline.Dobro djeluje na živčani sustav djelujući antidepresivno. Vanjskom primjenom iječi rane koje teško zacjeljuju opekotine, djeluje poput antibiotika. Pilikom korištenja ne smije se izlagati suncu.

GRAH komušine (Phaseoli pericarpium)
Sadrži fazeolin, flabonoide i trijeslovine. Potiče izlučivanje tekućine iz tijela i snizuje šećer u krvi. Koristi se kao pomoć pri upali mokraćnih organa i u terapiji povišenog šećera u krvi.

GUARANA sjeme (Guaranae semen)
Guarana sjeme sadrži visoki postotak kofeina (guaranin). Guarana je poznata kao vrlo učinkoviti prirodni donator energije što se pripisuje kofeinu koji djeluje i 4-6 sati nakon uzimanja.Oprez pri korištenju: visoke doze kofeina mogu izazvati želučane smetnje.