LJEKOVITE BILJKE - I

IĐIROT podanak (Calami rhizoma decorticata)
Sadrži gorke tvari, trijeslovine i eterična ulja (azaron, seskviterpeni, kariofilen). Koristi se kao stomahik (potiče rad želuca i apetit), opušta napetost u želucu, tonizira želučanu kiselinu i djeluje umirujuće.

IMELA zelen (Visci albi herba)
Ljekoviti sadržaj imele su alkaloid, viscin, viskotoksin, lektin, holin, histamin, anti-tumorski proteini, resin, fenetilamin, inozitol, eterična ulja, šećer, gorke tvari, trijeslovine, vosak, guma i sluz. Koristi starijim ljudima, odnosno prerano ostarjelim krvnim žilama; djeluje protiv popuštanja elastičnosti žila, ovapnjenja arterija i povišenog krvnog tlaka. Pripisuje joj se i antitumorski učinak.

ISLANDSKI LIŠAJ (Lichen islandicus)
Ljekoviti sadržaj biljke su sluzi, dekstrolihenin, lihenin, cetrarin, protocetrarin, kremične kiseline, eterično ulje i gume. Djeluje protuupalno, antibakterijski, omekšava sluz i olakšava iskašljavanje i poput antibiotika ublažava upale ždrijela i dišnih putova. Blago djeluje na lučenje želučanih sokova.

IVANJE CVIJEĆE (ŽUTA BROČIKA) zelen (Galii veri herba)
Sadrži eterična ulja, kremičnu kiselinu, trijeslovine, flavonoide i saponine. Koristi se za pospješenje izlučivanja tekućine iz tijela, pročišćava od toksina, pročišćava jetru, a u obliku kupki i obloga pomaže kod kožnih osipa i lišajeva.