LJEKOVITE BILJKE - P

PAPAJA list (Papaya folium)
Sadrži papain, enzyme, glikozide, saponine i alkaloide. Koristi kod smetnja s žuči i nedovoljnog lučenja crijevnih sokova, a posebno kod smetnji u metabolizmu bjelančevina.

PASTIRSKA TORBICA (RUSOMAČA) zelen (Bursae pastoris herba)
Sadrži acetilkolon, kolin, diozmin, histamin, trijeslovine, saponine i flavonoide. Sužuje krvne žile, zaustavlja krvarenja u unutarnjim organima i jača stjenke krvnih žila. Ne smiju ju koristiti trudnice.

PELIN DIVLJI zelen (Artemisiae vulgare herba)
Sadrži gorke tvari i eterična ulja. Koristi se kao gorki začin za pripremu pića i gorkih napitaka. Potiče lučenje probavnih sokova u želucu i crijevima, a u jetri potiče istjecanje žuči.

PELIN MIRIŠLJAVI zelen (Artemisiae absinthii herba)
Sadrži absintin (gorka tvar), eterična ulja (tujon, felandren) i trijeslovine. Otklanja želučano - žučne tegobe, otklanja nadutost i olakšava probavu. Nije preporučljiv trudnicama i dojiljama.

PERŠIN korijen (Petroselini radix)
Sadrži eterično ulje, glikozid apin, flavonoide i mineralne tvari. Koristi se kao začin za olakšavanje probave i otklanjanje nadutosti, a u vidu čaja za pospješenje izlučivanja tekućine iz tijela stimulirajući rad bubrega. Otklanja grčeve pa ublažava tegobe bolne menstruacije.

PERŠIN list (Petroselini folium)
Sadrži eterično ulje, glikozid apin, flavonoide i mineralne tvari. Koristi se kao začin za olakšavanje probave i otklanjanje nadutosti, a u vidu čaja za pospješenje izlučivanja tekućine iz tijela stimulirajući rad bubrega. Otklanja grčeve pa ublažava tegobe bolne menstruacije.

PETROVAC (TURICA) zelen (Agrimoniae herba)
Sadrži trijeslovine, flavonoide, gorke tvari i kremičnu kiselinu. Pomaže kod lakših proljeva, želučano-crijevnih problema i stimulira lučenje probavnih enzima i žuči. Djeluje i diuretički i preventiva je nastajanja bubrežnih i žučnih kamenaca.

PIRIKA podanak (Graminis rhizoma)
Sadrži ugljikohidrate, triticina (polisaharid), saponine, sluzi, inozitol, devulozu, K soli, kremičnu kiselinu, vitamin A i B, te jabučnu kiselinu. Djeluje diuretički i potiče lučenje tekućine i dobra je prevencija nastanka bubrežnih kamenaca. Regulira metabolizam, smanjuje reumatske tegobe i nivo masnoće u krvi.

PISKAVICA sjeme (Foenugraeci semen)
Sadrži sluzi, mason ulje, saponine, trigonelin, flavonoide i kolin. Pomaže kod upala dišnih puteva, snižava kolesterol i šećer u krvi, a vanjskom primjenom u obliku kaše pomaže izgnojavanju potkožnih čireva.

PLANINKA (LAZARKINJA) zelen (Asperulae herba)
Sadrži kumarin, iridoidni glikozid asperulozid, trijeslovine i gorke tvari. Djeluje kao diuretik, uklanja grčeve žučnih puteva i crijeva, a kod starijih ljudi izaziva i pospanost. Dugotrajna primjena zbog kumarina može izazvati oštećenje jetre.

PLUĆNJAK list (Pulmonariae folium)
Sadrži sluzi, trijeslovine, saponine i mineralne tvari. Pospješuje izlučivanje sluzi, posebno kod dugotrajnog kašlja; ublažava upale sluznice dišnih puteva, usta i probavnih organa.

PODBJEL list (Farfarae folium)
Sadrži sluzi, flavonoide i trijeslovine. Uspješno se primjenjuje u ublažavanju promuklosti, katara dišnih puteva, a izvana u obliku obloga ublažava tegobe upale vena, opekotina i svih iritacija kože.

PRESLICA zelen (Equiseti herba)
Sadrži kremičnu kiselinu, flavonoide i saponine. Djeluje diuretički i pomaže kod upala mokraćnih organa, oslobađanja od bubrežnih kamenaca; smanjuje reumatske tegobe i tegobe gihta, a korištena izvana pospješuje zacjeljivanje dugotrajnih rana.