LJEKOVITE BILJKE - S

SENA list (Senae angustifoliae folium)
Sadrži hidroksiantracenskih glikozida-antrakinoni (izraženih kao senozid B), kemferola i njegov heterozid kemferil, sluzi, trjeslovine, Ca - saličilne kiseline i smole. Upotrebljava se u obliku čajeva za otvaranje što se pripisuje antrakinonima. Za učinak djelovanja potrebno je otprilike 6-10 sati. U manjim dozama je blag laksativ, a u većim dozama izaziva grčeve i proljev. Ne preporučuje se trudnicama i nakon kirurških zahvata.

SIKAVICA plod (Silybum marianum fructus)
Sadrži kao glavnu djelotvotnu tvar silimarin (mješavina flavonolignana), gorke tvari, i smole. Štiti jetru, obnavlja masnu jetru i koristi se u vidu standardiziranih pripravaka ili čajeva kod upale jetre, žutice, ali i vanjskom primjenom zacjeljuje rane.

SLATKI KORIJEN-SLADIĆ (Glicyrrhizae / Liquiritiae radix)
Sadrži saponin glicirizin (oko 50 puta slađi od šećera), flavonoide (likvirin, likviricigenin), fitosterine i kumarine. Pospješuje izlučivanje, smiruje grčeve i koristi se u liječenju kašlja gdje pospješuje iskašljavanje. Ublažava tegobe gastritisa i ostalih želučanih smetnji. Često se koristi za pripremu slastica i likera.

SLJEZ BIJELI list (Althaeae folium)
Glavni sastojak sljeza su sluzi iako sadrži i malo teričnih ulja. Odličan je kao pomoć pri ublažavanju svih vrsta upala sluznica (usta, grlo, probavni sustav...), jer sluz oblaže sluznicu te time smiruje nadražaj (suhi kašalj, žarenje...).

SLJEZ BIJELI korijen (Althaeae mund. radix)
Glavni sastojak sljeza su sluzi. Odličan je kao pomoć pri ublažavanju svih vrsta upala sluznica (usta, grlo probavni sustav...), jer sluz oblaže sluznicu te time smiruje nadražaj (suhi kašalj, žarenje...).

SLJEZ CRNI cvijet (Malvae flos)
Sadrži sluzi, flavonoide i trijeslovine. Smiruje nadražaje sluznica (kašalj, gastritis, usna šupljina), a u vidu obloga pospješuje zacjeljivanje rana (dekubitus, ulkusi).

SLJEZ CRNI list (Malvae folium)
Sadrži sluzi, flavonoide i trijeslovine. Smiruje nadražaje sluznica (kašalj, gastritis, usna šupljina), a u vidu obloga pospješuje zacjeljivanje rana (dekubitus, ulkusi).

SRČANA MOĆ/POTENTILA podanak (Tormentillae rhizoma)
Sadrži katehinske trijeslovine i stajanjem se razvija flobafensko crvenilo. Unutarnjom primjenom u obliku čaja za pijenje ili ispiranje djelotvorno ublažava upale usne šupljine, krajnika, desni i sluznice općenito. Smanjuje grčeve crijeva i proljev. Korišteno izvana u vidu kupki i obloga zacjeljuje teško zacjeljive rane, opekotine; ublažava ozebline; kod hemoroida.

SRDAČICA zelen (Leonori cardiacae herba)
Sadrži gorke tvari, eterično ulje, trijeslovine, flavonoide i glikozide i manje količine alkaloida (stahidrin, betonicin). Koristi se za ublažavanje tegoba klimakterija nemirnog lupanja srca, osjećaja tjeskobe. U čajnim mješavinama s odoljenom i drugim biljkama koristi se za jačanje oslabljelog srčanog mišića.

STOLISNIK zelen (Millefollii herba)
Sadrži eterična ulja (azulenogenim, kamazulen), trijeslovine, flavonoide, inulin, asparagin i klorofil. Djeluje na opuštanje grčeva, sprečava i uklanja nadutost, ima antimikrobno i dezinfekcijsko djelovanje, stimulira lučenje žuči, stimulira apetit i pomaže probavu masne hrane. Korišten izvana u obliku kupke ili obloga smanjuje iritaciju kože i ublažava upalne procese.

SURUČICA zelen (Spireae herba)
Sadrži eterična ulja, flavonske glikozide, spojeve salicilne kiseline, trijeslovine i sluzi. Pospješuje mokrenje te time uklanja tekućinu iz tijela, a uz to i protuupalno i analgetski (smanjuje bolove) uspješno pomaže kod reumatskih tegoba, gihta te prehlada i upala uro-genitalnih organa.