Akne


Akne (lat. Acne vulgaris) upalno su oboljenje kože prouzročeno promjenama u strukturi kože gdje se nalaze folikula dlake i njemu pridružene lojne žlijezde.  Javljaju se na licu, leđima ili grudima. Često dolazi do infekcija oboljelih dijelova kože.

Prehrana:

Za tretiranje akni potrebno je prilagoditi prehranu i obroke obogaćivati svježe ubranim biljkama i plodovima, na primjer: peršunom, rotkvom, paradajzom, kuhanim špinatom te koristiti sok od kupusa: 3 puta tjedno po 1/2 caše.
Posebno je djelotvorna "dijeta od grožđa" koja se sastoji u tome, da tijekom 3 tjedna 250 grama grožđa zamjenjuje doručak, a 500 grama večeru.

Čajevi:

čaj od hajdučice: 20 g suhih cvjetova ili listova na 1 litar vrele vode, pustiti da odstoji 10 minuta i piti 3 puta dnevno po 1 šalicu, između obroka, a ujutro piti na prazan stomak.

Vanjska terapija:

Dijelove kože, oboljele od akni, 2 puta dnevno mazati: sviježim sokom od kupusa ili
vodicom od maćuhice (viola): 50 g suhih cvjetova i listova na 1 litar vode, ostaviti da odstoji 10 minuta i time mazati oboljela mjesta.

Može se također koristiti i čaj od borovica (kleka): 50 g iveraka sa mladih grana na 1 litar vode, kuhati 15 minuta i time mazati oboljela mjesta.

Osušeni listovi bokvice ubrzavaju sušenje i liječenje oboljelih dijelova kože.