Akutna reumatska groznica


Početak bolesti može biti podmukao i postepen. Prethodna infekcija gornjih dišnih organa može biti  blaga i ostati nezapažena.

Opći simptomi bolesti su: temperatura, gubitak apetita, gubitak na težini, slabost i zamor gotovo su stalno izraženi, naročito u djece.

Najčešće, početak akutne reumatske groznice se odlikuje iznenadnom pojavom temperature i bolova u zglobovima. Bol u zglobu je najizraženiji simptom. On je žestok čak i pri najmanjem pritisku na zahvaćeni zglob.

U klasičnom slučaju bol se javlja u velikim zglobovima: koljena, skočni zglobovi, lakat, ramena i zglobovi ruku. Manifestira se kao otok, ograničena pokretljivost, povećana temperatura iznad zahvaćenog zgloba, a katkad i crvenilo. Promjene na jednom zglobu traju jedan ili više dana, a zatim iščezavaju da bi se pojavile na drugim zglobovima.

Od bolesti obolijevaju pretežno djeca u dobi od 5 do 15 godina,  i mladi ljudi, uglavnom do dvadesete godine starosti.

Liječenje:


Bolesna mjesta, tj.. zglobove namazati mlakom mješavinom biljnog ulja, rakije lozovače i malo naribane mrkve. Obloge nositi stalno, a obnavljati prije spavanja. Obloge stavljati neprekidno 12 dana, a mijenjati ih u toploj prostoriji


Čaj:


20 g plodova drača
20 g stabljike majčine dušice
20 g listova divlje nane
20 g korijena iđirota
20 g listova kadulje
20 g ive trave
20 g listova crvene ribizle
40 g stabljike zečjeg trna
40 g žila zečjeg trna
40 g zvjezdana
40 g cvjetnih vrhova potočnjaka
40 g listova lopoča
40 g stabljike cikorije
40 g cvjetova i listova stolisnika
40 g stabljike ivanjskoga cveca
40 g stabljike preslice

Travu jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, kuhati poklopljeno 1 minutu i pustiti da se ohladi poklopIjeno. Zatim procijediti u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije jela i po 1/2 dcl poslije jela. Poslije svih napitaka uzima se srednja žlica rafiniranog maslinovog ulja.

Djeca do 12 godina starosti čaj trebaju piti 6 puta dnevno , po 1/2 dcl prije jela i poslije jela.