Akutna upala zglobova


Kategorija: Bolesti Kostiju

Akutna upala zglobova najčešće se  pojavljuje kod reumatizma zglobova. Može biti uzrokovana i vanjskim oštećenjima, na primjer, udarac ili pad, mogu izazvati akutnu upalu zglobova. U nekim je slučajevima, ipak, teško utvrditi uzrok bolesti. Upala se očituje brzim izljevom tekućine što nastaje u zglobnoj sluznici koja se izljeva u zglobnu čašicu. Tekućina je vodenasta ili gnojna. Uglavnom je gnojna, a gnoj je proizvod promjene tvari. Bolest najviše napada zglob koljena. Kod vodene upale zglob je otečen i vruć te jako boli. Opipamo li ga rukom, osjetit ćemo tekućinu u koljenu. Svaki i najmanji dodir uzrokuje veliku bol. Groznica se ne pojavljuje. U većini slučajeva bolest prolazi bez vidnih posljedica, ali ponekad prelazi u kroničnu.

Liječenje:

U 1 litru domaće rakije lozovače namočiti u trajanju od 24 sata 40 g bosiljka i 20 g vrijeska. Čvrsto začepiti bocu. U toploj prostoriji namazati bolesne zglobove mlakom tekućinom i odmah umotati pamučnom tkaninom da se osuši. Nakon toga bolesna mjesta namazati mješavinom maslinova ulja i malo vinskoga octa, te utopliti zglobove.

Čaj:

10 g stucanih smrekovih bobica
10 g listova pelina
10 g stabljike kilavice
20 g stabljike ive trave
20 g timijana
40 g cvjetova i listova kunice
40 g pirevine

Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode namočiti 10 g mješavine trava u trajanju od 12 sati . Nakon toga staviti na laganu vatru da provri i kuhati 1 minutu poklopljeno. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u bocu i piti 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela.