Akutni gastritis


Najučestaliji uzrok akutnom gastritisu je suvise teško, prehladno i neukusno jelo koje se tesko probavlja, a jede neumjereno. Tada se sluznica zeluca upali, otekne, zacrveni i nastupe poremećaji u probavi. Bolest je veoma neugodna. Ponajprije se javlja osjećaj kao da je zeludac prenapunjene, zatim ponestaje teka, nastupa bol kao da »peče« te lagana Gastrična groznica. Jezik je obložen debelim slojem, au predjelu zeluca nastupaju žestoke boli. Stolica je tvrda, ili se javljaju proljevi.

Poseban oblik akutnog želučanog katara nastaje u mamurluku, stanju nakon preobilnog uživanja alkohola. Zbog viška alkohola nastupa zastoj u izlučivanju probavnih sokova, sadržaj se želuca brzo rastvori, a želučana sluznica postaje jako nadražena.


Liječenje


Sastav čaja:

30 g listova pitome nane
30 g cvjetova kamilice
30 g cvjetova i listova kunice
30 g listova i cvjetova vrijeska - plavoga cvijeta
30 g stabljike petrovca
30 g listova i cvjetova matičnjaka


Pripremanje i primjena čaja:

Trave usitniti i smijesati. U 11/2 litru vode preko noći namočiti 5 g mjesavine trava. Ujutro kuhati - kad proključa, poklopljeno kuhati 1 minutu, zatim ohladiti poklopljeno i preliti u bocu. Svu količinu čaja popiti u toku dana: po 1 dcl prije i poslije jela, a preostalu količinu tijekom dana umjesto vode.

Za vrijeme liječenja hranu je potrebno jako raskuhati i pripremati na ulju, ali se jelo ne smije zapržiti. Dopušteno je uzimati i med s čajem.

Preporučeni postupak liječenja traje do 2 mjeseca.