Eko čišćenje kupaonice


Od eko sredstava u kupaonici koristim puno alkoholnog octa, čistog ili razrijeđenog, sodu bikarbonu, limun i običan prirodni naribani sapun.

Univerzalno sredstvo za pranje svih površina u kupaonici pripremam ovako:
U bocu s raspršivačem uliti 1/3 alkoholnog octa i dodati 10 kapi eteričnog ulja čajevca, 10 kapi et.ulja kadulje i 10 kapi et.ulja lavande. Ova eterična ulja stavljam jer su antibakterijska, antivirusna i dezinficiraju. Na to dodam otopljeni sapun ( ili eko sredstvo za pranje sudja ) te dopunim s 2/3 vode.
To sredstvo pere sve - skida kamenac, odlično miriši, ne oštećuje okoliš i ne narušava Vaše zdravlje.

Za tvrdokorne naslage kamenca koji se zna nakupiti na podu kade (tuš kabine), na vratima tuš kabine ili na wc-školjci pomaže prokuhani ocat. I vrijedi pravilo - što više kamenca, to je potrebno više octa. Prokuhani, vreli ocat sipam po kamencu dok se ne počne odvajati od površine.

Za pranje umivaonika koristim i limun umočen u sodu bikarbonu. Soda je abraziv, a limun kiselina. Ako ne volite miris octa - ovo je drugo djelotvorno eko rješenje za Vas.

Evo još par savjeta na koje se može koristiti alkoholni ocat:

Ocat je odlično sredstvo koje uklanja masnoće i prljavštinu (čađu), učinkovito uklanja masne mrlje i neugodne mirise (njegov miris brzo ishlapljuje!).
Za još efikasnije čišćenje pomiješajte ocat sa solju ili tekućim deterdžentom, po mogućnosti ekološkim.

Primjene alkoholnog octa:

• Razrijeđen s vodom u omjeru 1:10 idealan za čišćenje hladnjaka i stakla na kuhinjskim prozorima.

• Uspješan je i u borbi protiv zagorjelih pećnica. Nakon svake upotrebe pećnicu obrišite krpom natopljenom octom

• Protiv začepljenih slivnika sudopera. U slivnik stavite šalicu sode bikarbone, nalijte kipući ocat, koji ne samo što će odčepiti odvode, nego će spriječiti i daljnje nakupljanje naslaga.

• Ocat učinkovito uklanja hrđu i nakupine vodenog kamenca, a razrijeđen s vodom čisti i daje sjaj keramičkim pločicama.

• Kako lagano dezinficira i sprečava razvoj bakterija, razrijeđen vodom može se koristiti i za pranje drvenih površina za pripremanje hrane, te posuđa, posebno onog u kojem se čuva hrana ili sprema povrće za zimu.

• Odlično čisti, posebno masne mrlje.

• Očistite stakla mješavinom octa i vode. Octom možete čistiti i začađena stakla peći na drva, koja se inače vrlo teško čiste.

• Octom možete brisati i zidove kupaonice, namještaj od rattana (trske i sl.), posude za hranu i zimnicu radi prevencije razvoja bakterija. Blago zaprljano posuđe možete isprati otopinom octa.

• Tuš kabinu povremeno pošpricajte octom te tako spriječite nakupljanje kamenca. Nakon 30 minuta isperete

• Kistove na kojima se stvrdnula boja umočite u vreli ocat i operite u vrućoj otopini sapuna.

• Kipući ocat možete uliti u slivnike kako bi očistili cijevi i spriječili nakupljanje naslaga. Ovo nije preporučljivo činiti ako ste prethodno koristili komercijalna sredstva za čišćenje čiji su ostaci možda još uvijek u cijevima.

• Dodajte ocat u vodu za ispiranje rublja: otklanja ostatke deterdženta i sprečava da odjeća požuti stajanjem. Masne mrlje na odjeći natopite octom prije pranja, a znoj sa odjeće prije pranja premažite octom - miris se tada neće osjetiti na odjeći.


Upozorenje:
Nemojte ga koristiti na kamenim ili mramornim površinama. Vodite računa o tome da za čišćenje koristite samo bijeli alkoholni ocat.