Čišćenje kuhinje na eko način


Kada naredni put krenete u kupnju sredstava za čišćenje ne nasjedajte na šarene reklame koje vam tvrde da samo jednim potezom brišete svu nataloženu prljavštinu.

Ono što vam doista treba je ocat (bijeli, alkoholni), soda bikarbona, limun i eterična ulja (lavanda, kadulja, čajevac, eukaliptus). Ako uspijete nabaviti i domaći sapun imate sve potrebno za jedno pravo ekološko čišćenje.

Pećnica
Napravite pastu od octa i sode bikarbone, namažite unutrašnjost pećnice, izbjegavajući rupice za ventilaciju i ostavite pastu da djeluje dva do tri sata. Nakon toga uzmite dobru žicu za ribanje koja ne oštećuje materijal, rukavice i - naprijed. Nije lako, posebno ako se masnoća nataložila, ali ćete biti sigurni da kada budete pekli pitu od jabuka nećete sa njom jesti i natrij-hidroksid.

Sudoper
Pospite po sudoperu sodu bikarbonu, prelijete s octom i očistite. Isperite sa vodom. Ako imate nataloženog kamenca prokuhajte ocat i sa tako vrelim octom pređite preko naslaga kamenca. Imate li kuhalo, skuhajte ocat u njemu i na taj način će i sav kamenac iz njega nestati.

Hladnjak
Operite hladnjak iznutra sa mješavinom octa i vode (pola-pola) u koje ste iscijedili pola limuna. Kada završite stavite malu posudicu sa sodom bikarbonom u hladnjak. Ona će upijati sve mirise.
Ovo također vrijedi i za kantu za smeće. U čistu kantu stavite na dno sodu bikarbonu.

Univerzalno sredstvo za sve površine
U posudu s raspršivačem stavite 1/3 alkoholnog octa, na to po 10 kapi eteričnih ulja lavande, naranče, kadulje te dodajte malo eko sredstva za pranje posuđa i vodu. Dobili ste univerzalno sredstvo za sve površine koje će dezinficirati i očistiti masnoću.