Eko čišćenje doma i mrlja


Čišćenje drvenog namještaja s maslinovim uljem ( u koje ukapamo 10-tak kapi eteričnog ulja ružmarina i 10-tak kapi eteričnog ulja naranče) je ujedno i "hrana" drvetu koje će vam zbog toga biti zahvalno. Na dno ormara stavite male jastučiće napunjene lavandom ili klinčićima.

Brisanje prašine je također jednostavno s dobro iscijeđenom pamučnom krpom na koju ste stavili par kapi glicerina.

Kožne garniture se odlično održavaju vlažnim baby maramicama ili "magičnim" krpama umočenim u univerzalno sredstvo za čišćenje.

Tapecirani namještaj treba povremeno usisati kako se ne bi nakupljala prašina.

No, najveći problem u prostorijama u kojima gledamo televiziju, jedemo i spavamo su - mrlje. Umjesto da koristite agresivna i štetna sredstva za mrlje – pokušajte ih se riješiti na prirodan način. Donosim vam savjete utemeljene na vlastitom iskustvu.



Mrlje

Čišćenje mrlja od voska - Mrlju ostrugati, usisati, pa peglom zagrijanom na 50 stupnjeva, preko novinskog papira upiti ostatak. Ako je mrlja na ravnoj površini usmjeriti prema njoj fen i s krpom skidati otopljeni vosak.

Čišćenje mrlja od žvakaće gume- žvaka se smrzne kockicom leda pa se ostruže nožem

Čišćenje mrlja od urina – Mrlje od urina treba natopiti razblaženim octom, a onda oprati deterdžentom - pod uvjetom da to napravite odmah nakon "nezgode".

Čišćenje mrlja od boje – mrlje od boje se čiste trljajući mrlju od rubova prema sredini, kako se ne bi proširila. Preporučljivo je ispod mrlje podmetnuti i neku krpu ili papir. Kao sredstvo za čišćenje mrlja od uljanih boja može se upotrijebiti terpentin, a nakon njega benzin. S drvenog namještaja mrlje od boje se dobro uklanjaju terpentinom, a stare mrlje pomoću zagrijanog lanenog ulja i tupog noža.

S kože se mrlje uklanjaju krpicom namočenom u alkohol (oprezno s alkoholom!). Mrlje od vodenih boja mogu se natopiti acetonom, a kad aceton ispari zamrljani predmet se opere. S acetonom, isto kao i s alkoholom i amonijakom, oprezno. Sredstvo za uklanjanje starih, tvrdokornih mrlja od boje je kalijev sapun, tj. tekući sapun koji treba ostaviti da na mrlji djeluje jedan ili čak dva dana, a kada je razmekša, tkaninu se opera na uobičajeni način. Mrlje od kemijske olovke na koži probajte očistiti tako da ih pošpricate lakom za kosu.

Čišćenje mrlja od krvi - ako su mrlje svježe, peru se u hladnoj ili mlakoj slanoj vodi. Tragovi koji ostaju nakon toga mogu se ukloniti jakim deterdžentom, razblaženim amonijakom ili sodom bikarbonom.

Čišćenje mrlja od crnog vina - mrlju ne smijete  močiti. Treba je što prije posuti sa  solju, utrljati i ostaviti da stoji kratko vrijeme. Kada uklonimo sol. ako mrlja nije  nestala, treba je istrljati sokom od limuna ili  limunskom kiselinom ( rastopljenom).

Čišćenje mrlja od masnoće - mrlju treba posuti sodom bikarbonom i onda iščetkati, sipati malo alkohola  i oprati sapunom ili sredstvom za pranje posuđa. S tapeciranog namještaja masnu mrlju ćete ukloniti pjenom od sredstva za suđe.