Sredstva za čišćenje od sode i octa


Za savršen izgled doma nisu vam potrebna skupocjena sredstva za čišćenje koja se nude na tržištu. Samo nekoliko žličica sode bikarbone i par kapi octa dezinficirati će svaki kutak u kojem boravite.
Višenamjenskim čišćenjem prirodnim sredstvima koja možete načiniti kod kuće, čišćenje ne mora biti skupo da bi bilo učinkovito.


Čišćenje kuhinje i kupaonice

Za to će vam biti potrebne četiri jušne žlice sode bikarbone i zdjelica tople vode. Sodu bikarbonu umješajte u tolu vodu. Mješavinu spužvicom ili sprejem nanesite na željeno područje koje želite očistiti. Ova metoda odvući će i neugodne mirise iz tih prostorija. Nakon čišćenja površine isperite čistom vodom.


Odčepljivanje odvoda

Potrebni sastojci: jedna šalica sode bikarbone, jedna šalica bijelog octa i kipuća voda
Postupak: sodu bikarbonu posipajte niz odvod. Dodajte ocat i ako je moguće začepite odvod. Ostavite da djeluje pet minuta. Potom u odvod ulijte zdjelu vruće vode. Ocat i soda bikarbona pretvorit će zasićene kiselie u sapun i glicerin, i odčepiti Vaš odvod. OPREZ: ne koristite se ovom metodom ako ste prethodno za odčepljivanje odvoda već upotrijebili neko od kupovnih sredstava za tu namjenu, jer postoji mogućnost da su tragovi tog sredstva još uvijek u odvodu.


Čišćenje slavina

Namočite krpu u ocat i potom na dijelove slavine na kojima ima kamenca obložite tom krpom. Ostavite da djeluje oko sat vremena. Kamenac će omekšati i bit će ga lako jednostavno obrisati.


Čišćenje pećnice
Za učinkovito čišćenje pećnice bit će Vam potrebna soda bikarbona i dobra limena spužvica. Površinu pećnice poprkajte vodom. Nanesite sodu bikarbonu i ribajte limenom spužvicom. Potom prebrišite običnom spužvicom. Dobro isperite i osušite.


Čišćenje zahodske školjke

Usipajte malo sode bikarbone u posudu i ulijte octa. Izribajte s četkom za školjku. Osim što ćete ju učinkovito očistit, uklonit ćete i neugodne mirise.

Laštenje namještaja

Za to će Vam biti potrebne tri šalice maslinova ulja i jedna šalica octa. Dobro izmješajte i potom nježnom i čistom krpom nanesite na namještaj.


Čišćenje tepiha

Kod čišćenja tepiha, soda bikarbona bit će itekako dobro sredstvo za uklanjanje mrlja. Na zamrljano područnje nanesite sodu bikarbonu i ostavite da djeluje 15-20 minuta. Ostatke sode možete pokupiti navlaženom krpicom ili ih jednostavno usisati usisavačem. Soda bikarbona također će poslužiti i za otklanjanje neugodnih mirisa iz vašeg tepiha.


Čišćenje pločica

Bez obzira na to radi li se o zidnim ili podnim pločicama, recept je isti – mješavina bijelog vinskog octa i tople vode, bit će učinkovita jednako kao i bilo koje kupovno sredstvo za čišćenje pločica. Mješavinu utočite u bocu s raspršivačem i obilno pošpricajte po dijelovima koje želite očistiti. Čišćenje nastavite krpicom za čišćenje, spužvom ili ribajućom četkom.


Čišćenje čelika

Kupovna sredstva za čišćenje čelika uobičajeno sadrže najopasnije kemikalije. Nasreću postoji i prirodan način kako očistiti mrlje s čeličnih površina. Sve što vam je potrebno za čišćenje u tom slučaju jest bijeli vinski ocat i gaza. Jednostavno umočite gazu u ocat i obrišite mrlje s vaših čeličnih površina.