Prirodni lijekovi na dohvat ruke



Uobičajene kućne namirnice često nam mogu koristiti u prevenciji i liječenju različitih uobičajenih bolesti – riječ je o jeftinim prirodnim lijekovima kojima se postižu brzi i bezopasni rezultati već nakon prvih znakova bolesti. Među neke od tih čudotvornih lijekova spadaju bazga, đumbir, piše urednica Zdravlje iz prirode Vladimira Paleček

BAZGA
Unutarnja uporaba: Vrući čaj, pripravljen namakanjem cvijeta bazge, ako se uzme na početku prehlade, upale krajnika, upale grla i gripe, pridonosi brzom izlječenju bolesti jer potiče krvotok, izaziva znojenje i organizam čisti od otrovnih tvari. Čaj se može davati djeci tijekom eruptivnih bolesti poput ospica i vodenih kozica kako bi izvukao osip i ubrzao oporavak. Cvijet smanjuje izlučivanje i ubrzava izbacivanje sluzi pa olakšava prehlade, katar, upalu sinusa, začepljenje bronhija, ublažava bronhijalne spazme te pomaže i kod astme. Bobice, koje se koriste u vinima i sirupima protiv kašlja i prehlade, također su slastan dodatak kompotima i djeluju kao laksativ. Cvijet bazge djeluje kao diuretik i eliminira otrovne tvari što se nakupljaju kod artritisa i gihta.
Vanjska uporaba: Cvijet bazge tradicionalno se koristi za ublažavanje upala i liječenje čireva, opeklina, posjekotina i rana, bilo u obliku čaja i losiona, bilo kao mast. Destilirana bazgina vodica odličan je tonik za lice. Svježe listove bazge nekoć su stavljali na sljepoočnice kako bi olakšali glavobolju ili bi njima trljali lice kako bi otjerali insekte. Od korijena i kore bazge može se pripraviti korisna mast protiv ekcema i psorijaze, a ako se ukuhaju u čaj, mogu se koristiti i kao vodica za ispiranje usta.

ĐUMBIR
Unutarnja uporaba: Đumbir potiče rad srca i krvotok, stvara osjećaj topline i ugodnosti te vraća vitalnost. Popijete li vrući čaj od đumbira na početku prehlade ili gripe, kada ste umorni, kada vam je hladno ili vas nešto boli, on će potaknuti znojenje, smanjiti temperaturu i pomoći da se vaše tijelo očisti od toksina i katara. Djeluje i kao ekspektorans u plućima, rastvara sluz i pročišćava upale dišnih organa. U Indiji djeci daju čaj od svježeg đumbira protiv hripavca. Đumbir potiče probavu, jača želudac i crijeva te poboljšava izlučivanje enzima. Odličan je lijek protiv mučnine – i tijekom trudnoće i prilikom putovanja. Umiruje dispepsiju, čisti toksine iz crijeva, smiruje vjetrove, spazme i pritisak pri proljevu. Potiče mjesečnicu i ublažava bolove, a uzima se i za jačanje reproduktivnog sustava te za liječenje impotencije. Istraživanja su pokazala da snižava kolesterol, smanjuje krvni tlak i usporava starenje.
Vanjska uporaba: Možete žvakati svježi đumbir protiv zubobolje. Razrijeđeno đumbirovo ulje može se koristiti u uljima za masažu kod lumbaga, neuralgije i bolnih zglobova.

EUKALIPTUS
Unutarnja uporaba: Hlapljiva ulja u listovima potiču krvotok i dotok krvi u kožu te izazivaju znojenje. Tako se otrovne tvari čiste iz tijela, ublažava se vrućica, izvlače erupcije i ubrzava tijek bolesti poput vodenih kozica i ospica. Čaj pripravljen ukuhavanjem listova ili udisanje nekoliko kapi ulja u zdjeli vode može se koristiti 2-3 puta na dan kao lijek protiv prehlade, gripe i kašlja. Služi i kao ekspektorans za astmu i upale dišnih putova uključujući hripavac, upalu pluća i bronhitis, te kao stimulirajuće sredstvo za otčepljivanje kod katara i upale sinusa. Čaj pripravljen ukuhavanjem lista djeluje kao adstringent za bacilnu dizenteriju, tifus, proljev i povraćanje. Također ublažava infekcije poput cistitisa i pijelonefritisa. Novija istraživanja pokazuju da eukaliptus snižava šećer u krvi.
Vanjska uporaba: Eukaliptusovo ulje može se koristiti u oblozima za rane, opekline, čireve i apscese kao antiseptik, te za zaustavljanje krvarenja i ubrzanje zacjeljivanja. Pet kapi umiješanih u žličicu bademova ili maslinova ulja daju dobro ulje za masažu, osobito prsiju kod infekcija dišnih putova, bronhitisa i astme. Razrijeđeno ulje može se namazati na kožu radi odbijanja insekata i liječenja infekcija poput lišajeva.

GLICERIN
Unutarnja upotreba: Jedna ili dvije žličice glicerina djeluju kao laksativ, opuštaju crijeva, ublažavaju kolike i zatvor. Glicerin privlači vodu pa kada se proguta potiče stolicu. Može se uzimati i protiv depresije i vjetrova. Umiruje sluzokožu i blag je ekspektorans u dišnim organima, osobito koristan kod suhog, jakoga, nadražujućeg kašlja.
Vanjska uporaba: Na koži vlaži i umiruje nadraženost i upale, kao kod ekcema, ozbelina i opeklina. Nekoliko kapi lavandina ulja umiješanih u razrijeđeni glicerin djeluje kao antiseptični losion za ruke, liječi napukline, posjekotine i zanoktice. Pomiješan s ružinom vodicom dobar je za ispucale usnice, grubu kožu i opekline od sunca.

GORKA SOL
Unutarnja uporaba: Gorka sol ili magnezijev sulfat bezbojna je sol bez mirisa, gorkog okusa, u obliku kristala, koji su se prvotno dobivali iz morske vode. Za razliku od drugih purgativa, ne izaziva mučninu i naprezanje, a kada se popije s malo vode, crijeva je vrlo malo apsorbiraju. Ostatak ostaje u crijevima i privlači vodu, zbog čega crijevo ostaje rastegnuto i ubrzo proizvodi stolicu. Katkada djeluje samo za pola sata. Budući da osmozom izvlači vodu iz tijela, korisna je za izlučivanje suvišne vode. Gorka sol se rabi za kronični zatvor, dispepsiju, preoblino stvaranje žuči, pri zadržavanju tekućine koje uzrokuje povišeni krvni tlak te za čišćenje otrovnih tvari i bakterija iz crijeva.

KOPRIVA
Unutarnja uporaba: kao diuretik kopriva pomaže čišćenju bubrega, kod zadržavanja tekućine, cistitisa, uretritisa, kamenaca i pijeska. Potiče izlučivanje mokraćne kiseline iz tijela pa je korisna za giht i druga artritična stanja. Stimulira probavni sustav i korisna je protiv proljeva, nadutosti, čireva i glista. Dokazano snižava šećer u krvi. Za poteškoće s dišnim organima koriste se svi dijelovi koprive. Može pročistiti začepljenja kod katara i ublažiti alergije poput peludne groznice i astme. Za žene je kopriva odličan adstringent kod jakog krvarenja i neredovite mjesečnice, povećava količinu mlijeka tijekom dojenja i jača tijekom klimakterija.
Vanjska uporaba: Dlačice svježe koprive koje peku sadrže mravlju kiselinu i histamin, a oboje olakšavaju artritis. Opeklina koja ubrzava dotok krvi do kože i potiče upalu nad već upaljenim zglobom, uklanja tekućine i otrove iz toga područja pa tako ublažava bol i oticanje. Kao adstringent svježe koprive ili tinktura od koprive zaustavljaju krvarenje posjekotina, rana i krvarenje iz nosa, te ubrzavaju zacjeljivanje opeklina. Čaj pripravljen namakanjem odlična je vodica za ispiranje usta i grgljanje, a i stimulativan tonik za kosu.

LIMUN
Unutarnja uporaba: Premda se limun općenito smatra kiselim, tijekom probave kiseline se metaboliziraju i proizvode kalijev karbonat koji pomaže neutraliziranju suvišne kiselosti i štiti probavni sustav. Zbog toga je limun koristan za mnoge probavne tegobe, među ostalim štucanje, žgaravicu, mučninu i zatvor. Limun djeluje kao tonik na jetru, potiče stvaranje žuči ako se sok uzme u vrućoj vodi svakog jutra jedan sat prije doručka. Pomiješan s maslinovim uljem, limunov sok pomaže rastvaranju žučnih kamenaca, a može čak rastvoriti riblju kost koja zapne u grlu! Koristi se i za rastapanje mokraćne kiseline. Limunov je sok izrazito antiseptičan, jača imunitetni sustav i djelotvoran je lijek za sve infekcije, a uz to snižava temperaturu. Ako se grglja, ublažava grlobolju i upalu krajnika. Žlica soka u čaši vode pola sata prije svakog obroka olakšava astmu. Budući da je djelotvoran protiv gljivica, koristi se i protiv afta. Kao sredstvo za čišćenje i diuretik, limunov sok može se koristiti protiv zadržavanja tekućine, artritisa i reumatizma.
Vanjska uporaba: Ako krvarite iz nosa, nakapajte limunov sok na komadić vate i stavite u nosnicu, a ako vam krvare desni, masirajte ih ujutro i navečer limunovim sokom. Koristan je i kao losion za sprječavanje opeklina od sunčanja. Pomiješan u jednakom omjeru s glicerinom, zacjeljuje ispucale usnice, pomaže održavanju čistog tena i djeluje kao tonik za masnu kožu.

PERŠIN
Unutarnja uporaba: Sirovi peršin koristan je u liječenju slabokrvnosti jer vitamin C koji sadrži olakšava apsorpciju željeza. Potiče tek tako što pojačava aktivnost i izlučivanje želuca te poboljšava probavu i apsorpciju pa je odličan tonik, posebice tijekom oporavka. Njegovo opuštajuće djelovanje u probavnom sustavu olakšava nadutost i dispepsiju. Kao diuretik liječi zadržavanje tekućine i ubrzava izlučivanje otrovnih tvari iz organizma – odličan je lijek za artritis i giht. Čaj od peršinova sjemenja, pripravljen ukuhavanjem, opušta glatke mišiće u cijelome tijelu i olakšava glavobolje, migrene, astmu, grčeve u trbuhu i iritaciju mjehura. Potiče krvotok i dobro djeluje na živčani sustav, te ublažava letargiju i anksioznost.
Vanjska uporaba: Zdrobljeno svježe lišće stavljeno na dojke tijekom laktacije ublažava oticanje i sprječava apscese. Uz to peršin ublažava ubode insekata i dobar je antiseptički oblog za posjekotine i rane. Sok od svježeg peršina može se rabiti lokalno protiv zubobolje i za sjajniju kosu.

RICINUSOVO ULJE
Unutarnja uporaba: Ricinusovo ulje vrlo je korisno jer temeljito čisti crijeva poslije samo jedne doze, te stvara polumekanu stolicu unutar 2-8 sati od uzimanja. Ulje je neutralno i umirujuće dok ne dođe u crijeva i dok ga ne razradi enzim lipaza, poslije čega se oslobađa nadražujuća ricinoteična kiselina. Ona stimulira sva crijeva i stoga pročišćava. Ulje i podmazuje te se dobiva laka stolica bez napinjanja koje mogu izazvati drugi purgativi. Zbog te je blagosti ricinusovo ulje pogodno za sve životne dobi; normalna doza je 5-15 ml za odrasle, a 5 ml za djecu (dozu ne prekoračujte!).
Vanjska uporaba: Ricinusovo ulje umiruje i prijanja uz kožu. Omekšava tvrdu kožu na rukama i stopalima, olakšava uklanjanje kurjih očiju i natisaka. Ako se kapne u oko, umiruje nadraženost i bol kada je u oko palo neko strano tijelo. Odlično je za kosu jer potiče rast i poboljšava kakvoću kose. Stavite li žlicu ulja na kosu prije pranja, osvježit ćete je, a ako ga utrljate u tjeme, liječit će perut i smanjiti opadanje kose.

ZOB
Unutarnja uporaba: Budući da se lako probavlja, zob je vrlo pogodna tijekom kroničnih bolesti, oporavka ili nakon poroda. Slovi i kao tonik za maternicu te sredstvo za liječenje neplodnosti i impotencije. Smatra se da potiče rad štitnjače i dokazalo da regulira količinu estrogena. Novija su istraživanja pokazala da zobeno vlakno može znatno smanjiti količinu kolesterola u krvi, pomoći u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, povišenoga krvnog tlaka, pretjerane debljine, proširenih vena i hemoroida. Korisna je i dijabetičarima jer smanjuje količinu šećera u krvi, a uz to ublažava zadržavanje tekućine. Zobeno vlakno umiruje probavni sustav i proizvodi obilniju stolicu koja se brže kreće kroz crijeva i manje ih izlaže iritansima i kancerogenim tvarima. Vjeruje se, stoga, da čtiti od raka crijeva.
Vanjska uporaba: Zobena je kaša odlično sredstvo za čišćenje lica, a liječi i umiruje bolna i upaljena mjesta na koži.