Tjelovježba prema godinama


Kako starimo tako se i smanjuju naše fizičke sposobnosti. No ako redovito vježbamo taj se proces može itekako usporiti. Svako novo desetljeće donosi nove izazove, svladajte ih tako da prilagodite trening godinama

Ako imate od 20 do 30 godina, niste rađali i nemate zdravstvenih problema, optimalno je da tri puta tjedno izdvojite sat do sat i pol za vježbanje. Neovisno o tome što želite korigirati, treba vježbati cijelo tijelo, odnosno sve mišićne grupe. Aerobna vježba koja uključuje brzo hodanje do laganog trčanja trebala bi biti uvrštena u svaki trening u trajanju 25-35 minuta. Za vježbe istezanja ostavite najmanje desetak minuta na kraju treninga kako bi mišići dobili elastičnost.

Žene od 30 do 50 godina koje redovito vježbaju samo trebaju nastaviti s treningom, ali ukoliko su tek počele, neka vježbaju polako i oprezno. Kondicija i lijepo oblikovano tijelo ne dolaze preko noći. Za početak, poboljšajte kondiciju postupnim povećanjem aerobnih aktivnosti, primjerice vožnjom bicikla tri puta tjedno, s laganim povećanjem minutaže. Posebnu pažnju posvetite trbušnim i leđnim mišićima te mišićima unutarnje strane bedara i nadlaktica jer oni kod žena najbrže atrofiraju.

Ako imate više od 50 godina i do sada ste redovito vježbali – čestitamo! Uživajte i dalje u vježbanju, ali proučite i ostale programe vježbanja. Pilates ili joga dodatno će oplemeniti vaš trening, kao i lagana šetnja nekoliko puta tjedno.