CRIJEVNE BOLESTI ( Katar - gastritis)


1. Pelina malu kavenu žlicu, stolisnika 3 jedaće žlice, go­spine trave (kantarion) 2 jedaće žlice, nane jedaću žlicu. Sve se dobro promiješa i od te mješavine stavi se jedaća žlica u 3—4 decilitra vode i kuha 3 minute. Zatim se ostavi stajati 10—15 minuta. Nakon toga se ocijedi, doda malo
meda i soka od limuna i pije toplo tri puta dnevno, pol sata prije jela. Kura traje prema težini bolesti, 4—6 mjeseci.

2. Koru od narandže, stolisnika, korijen iđirota, kamilice — u jednakim dijelovima — dobro promiješati. Od te mje­šavine jedaću žlicu preliti sa 2—3 decilitra ključale vode i ostaviti poklopljeno 15—20 minuta. Nakon toga se ocijedi.
Ostalo kao pod 1.

3. Cvijet od lipe, korijen i lišće od bijelog sljeza, lišće od bijele breze, u podjednakim dijelovima, dobro promiješati i od te mješavine uzeti jedaću žlicu. Ostalo kao pod 1.

4. Latice od crvenih ruža i breskvina cvijeta uzeti u jedna­kim dijelovima, dobro promiješati i od te mješavine pri­premiti sirup. Djeci koja imaju zatvor davati svaku večer po jednu ili dvije kavene žlice prije spavanja. Ovaj sirup blago utječe i ima umirujuće djelovanje.

5. Svako jutro natašte treba ispiti jedno svježe sirovo jaje. Zatim 2—3 sata ne smije se ništa jesti. Nakon toga može se popiti šalica kave ili čaja. Za objed lagana hrana od povrća, mlijeka i voća. Za večeru svježi sir, kiselo mlijeko ili jogurt. Kruh prepečen.

6. Crveni luk samelje se na stroju za mljevenje mesa i na 100 g soka nalije se 200 g dobre prepeke komove rakije. Od tog lijeka pije se triput dnevno 15 kapi u žlicu meda. Kura traje dva mjeseca.

7. Čaj kuhan od borovnice navodno potpuno ubija bacile od tifusa i ostale bacile u želucu u vremenu od 24 sata. Sto­ga se borovnica preporuča kao antiseptično sredstvo kod svih početnih zapaljenja crijeva i proljeva.