Kamenci u bubrezima, žuči i mjehuru





Kamenci koji se stvaraju u bubrezima, žučnoj kesici ili u mjehuru, najsigurnije se odstranjuju (ako nije gnojna upa­la) sa Herminimum monorehis (biljka raste u šumama Slo­venije). Svježe nabrana, izrezana kao rezanci, stavi se u ma­slinovo ulje u omjeru 1 : 10 i ostavi 3 mjeseca izloženo na
suncu, a 3 u umjereno toploj prostoriji. Nakon toga lijek je gotov. Uzima se po žlicu svako jutro natašte. Kako je neu­godna okusa kapne se nekoliko kapi limunova soka u žlicu prije negoli lijek progutamo. Navečer izvadimo iz boce neko­liko rezanaca hermelike, dobro prožvačemo i progutamo.

Za vrijeme bolesti bubrega treba se hraniti dijetnom hra­nom: mlijekom, mliječnim jelima s rižom i grizom. Krumpir pireom u mlijeku, bez soli. Treba jesti dosta voća i povrća u sirovom stanju: naribane mrkve zaslađene medom, cvjetaču, korabicu i svu ostalu hranu koja se može sirova jesti. Hranu kuhati u što manje vode i svako jelo pripremati na ulju. Prije glavnog obroka pojesti tanjurić salate ili jednu jabuku. Svaku večer treba probrati šaku pšenice (ili koju bilo drugu žitari­cu: zob, raž, ječam, kukuruz ili što drugo) dodati malo vode toliko da je preko noći pšenica upije. Ujutro se stavi na šted­njak, doda malo vode i kuha više u pari dok ne popuca. Žita­rica se zasladi medom, ali nije uvjet i preko dana polako
jede.
Kad se bolesnik malo oporavi, može jesti prženo i pečeno meso s rižom u malim količinama. Alkoholna pića i duhan
su zabranjeni.

Kamenci u žuči: po 40 g korijena maslačka i cikorije i 20 g metvice, pomiješati, uzeti 3 žlice te mješavine, preliti s pola litre vrele vode, poklopiti, ostaviti 2 sata, zatim proci­jediti, i piti po 1 žlicu svaka 2 sata.

Kamenci u bubrezima: po 50 g rusomače i kukuruzne svile. Tri žlice toga prelije se s jednom litrom vrele vode i
poklopi; 2 sata poslije pije se umjesto vode.