Kronična upala bubrega





1. Ljuske mahune, zobene slame, lišće bijele breze — po 30 g. Peteljka trešnje, korijen peršina, lazarkinje — po 10 g. Preslice i bazge (srednja kora, vanjska se ostruže) — po 20 g. Gornja se količina dobro promiješa. Od ove mješa­vine jedna se žlica navečer stavi u 300 g vode da preko noći stoji. Ujutro dodati 1—2 žlice meda, staviti na štednjak. Čim zavri, odmah skinuti i ostaviti poklopljeno da stoji 10 minuta. Zatim se ocijedi, doda soka od limuna i pije više puta dnevno po malu šalicu. Preporuča se što više grožđa i lubenica. Dijeta kao i kod bubrežnih bolesti.

2. Kupine, bijeli sljez, angelike, pirike i bazge — od sva­kog uzeti korijen — po 30 g. Gornja se količina stavi u 2 litre bijelog zdravog vina i ostavi 8—10 sati da se kvasi. Nakon toga se kuha tako dugo dok se ne ukuha na tričetvrtinu litre. Kuha se poistiha i ostavi još 1—3 sata po­klopljeno da se pari. Tad se ocijedi. Od te tekućine pije se triput dnevno po šalicu.

3. U pola litre kvalitetnog ruma stavi se 2—3 žlice ploda od trnine (Prunus spinosa). Već nakon 24 sata može se uzeti svako jutro, natašte pola do jedne čašice. To je izvanre­dan lijek i za bolesti mjehura.

4. Kadulje plod, plod divlje ruže (šipak), preslice, borovi­ce, ženske bokvice u jednakom omjeru. Dobro promiješati i od te mješavine jednu žlicu preliti sa 200—300 g ključale vode i ostaviti poklopljeno 10—15 minuta. Pije se dvaput dnevno — ujutro natašte i navečer prije spavanja.

5. Za liječenje ove teške bolesti uzima se ova mješavina: pelin, kadulja, kičica, majčina dušica, smrekova vršika, preslica, bazgov list sve u jednakim dijelovima. To se do­bro promiješa i od te mješavine stavi se 4—5 žlica u litru vode, kuha 4—5 minuta i ostavi poklopljeno još nekoliko
minuta. Nakon toga se ocijedi i pije nezaslađeno više puta dnevno po malu šalicu. Navečer prije spavanja treba popiti pola litre. Kura traje duže vremena.

6. Preslica, breze (list) po 40 g te 20 g imele. Uzeti 3 žlice i kuhati 10 minuta u pola litre vode, ostaviti preko noći i u pet navrata popiti.