Protiv kamenaca u bubrežnom i mokraćnom mjehuru



1. U pola litre vode stavi se 30—35 zrna suhog ploda od ljoskavca i kuha 4—5 minuta, zatim se uz kraj štednjaka ostavi poklopljeno da stoji 10—15 minuta, ali da ne kuha. Nakon toga se ocijedi i pije po čašicu više puta dnevno.

2. Plod šipka (divlje ruže) — dobije se u svakoj trgovini pakovan u kartonske kutije — 2 jedaće žlice prelije se sa litrom ključale vode i pusti poklopljeno da stoji 8—10 sati. Nakon što se ocijedi, doda se 4 žlice pravoga meda i sok od pola limuna i pije triput dnevno po šalicu prije jela.

3. Gavez (korijen) 60 g, lazarkinje, borovice — po 10 g, dobričice, koprive žare — po 20 g, list divlje kruške 30 g. Sve dobro promiješati i od te mješavine 8 žlica staviti u litru vode i pustiti da preko noći stoji. Ujutro staviti na štednjak da provri i odmah skinuti, ostaviti poklopljeno 10
minuta. Tada ocijediti. Pije se ujutro i navečer po pola
litre.

4. Kamence u bubrezima uklanja sok od crne rotkve (arapke) koju treba naribati i pustiti da stoji 2—3 sata. Na­kon toga sok se čvrsto iscijedi i pije triput dnevno po pola decilitra. Pije se 20—30 dana — nakon toga će kamenci ne­stati.

5. Jedan kg suhih koštica od dinje staviti u 5 litara vode i kuhati dok se ne ukuha do 3 litre. Kad se smlači, ocijedi se i prelije u boce. Od tog lijeka pije se triput dnevno po jedan decilitar. Terapija traje sve do potpunog izlječenja.

6. Cvijet trnine — jednu žlicu staviti u pola litre ključalog bijelog zdravog vina i ostaviti poklopljeno 10—15 mi­nuta. Nakon toga se ocijedi i pije dvaput dnevno po ča­šicu.

7. U litru dobrog bijelog vina stavi se 3 žlice bršljana i 3 žlice božjeg drvca i ostavi da stoji 2—5 sati. Nakon toga se ocijedi i doda 400 g maslinova ulja. Pije se tri puta dne­vno pola sata prije jela po čašicu. Prije upotrebe treba bocu dobro protresti.