Kašalj dugotrajni



1. Bokvice, dobričice, stolisnika i pirike — dobro isjeckane i u avanu istučene — u podjednakim dijelovima, dobro pro­miješati. Od te mješavine 2 jedaće žlice kuhati 3—4 minute u 3 decilitra vode, zasladiti kandis šećerom ili medom i piti triput dnevno prije jela.

2. Islandske mahovine, božikovine — po 2 jedaće žlice, vid­­a, korijen omana po 3 jedaće žlice. Od ove mješavine je­daća žlica prelije se s 2 decilitra ključale vode. Ostaviti da stoji poklopljeno 10—15 minuta, zatim procijediti, kandis še­ćerom zasladiti i piti triput dnevno prije jela po šalicu.

3. Vidac, islandsku mahovinu, lavandulu, stolisnik, bokvicu žensku, sljez crni (list i korijen) sljez bijeli (list i korijen) bazgov cvijet — od svakog po 20 g dobro promiješati. Od te mješavine žlicu staviti u 200—300 g vode i pustiti da se preko noći kvasi. Ujutro staviti na štednjak, dodati 1—2 žlice meda i čim zavri, odmah staviti na stranu da stoji po­klopljeno 10 minuta. Nakon toga ocijediti, dodati sok od limuna i piti triput dnevno prije jela po šalicu ili svaki sat-dva po dva-tri gutljaja. Pri tom je vrlo dobro svaku večer probrati šaku pšenice, dodati malo vode da ju pšenica upije i kuhati, više u pari, sve dok pšenica ne popuca. Ta se pše­nica medom zasladi, ili kandis-šećerom (ali nije uvjet) i pre­ko dana pomalo jede. Kura traje sve dok kašalj ne prestane.