Kašalj — smirenje




1. 10 g sitno isjeckanog omanova korijena preliti sa 2 deci­litra vrele vode, ostaviti poklopljeno 2 sata, procijediti i piti svaka 2 sata po 1 žlicu.

2. 5 g omana, 3 g majčine dušice i 2 g pitomog kestena (list) pomiješati i preliti sa 2 decilitra vrele vode. Poklopiti, osta­viti 2 sata, procijediti i piti po jednu žlicu svaka 2 sata.

3. Uzeti po 20 g bazge (cvijet), rosulje, pitomog kestena (list), bokvice i majčine dušice. 3 žlice te mješavine preliti sa 4 decilitra vrele vode, ostaviti 2 sata poklopljeno, zatim piti svaka 2 sata po jednu žlicu.

4. Uzeti po 50 g bijelog sljeza (korijen), komorača i podbjela (list). 1 žlicu te mješavine preliti sa 2 decilitra vrele vode, poklopiti, ostaviti 2 sata, zatim piti toplo po jednu žlicu sva­kih 10—15 minuta. Zasladiti pekmezom od višanja ili malina.